8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Đukanović je poljuljao svoj i ugled Crne Gore

Politika

Tag Video
Comments 21

Radulović: Đukanović je poljuljao svoj i ugled Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber
12 ambasadora koji su naimenovani biće renesansa diplomatije, kaže ministar

Šef diplomatije Đorđe Radulović kazao je u Skupštini da je predsjednik Milo Đukanović poljuljao svoj i ugled države Crne Gore nepotpisivanjem ukaza o ambasadorima i obavještavanjem zemalja prijema da to neće uraditi.  Radulović je to saopštio na plenumu gdje su poslanici postavljali pitanja u vezi sa diplomatsko konzularnom mrežom.

"Opoziv ambasadora testira rastegljivost pojma kohabitacija do krajnjih granica. Sad je ta granica pređena", saopštila je poslanica Demokrata Tamara Vujović. Smatra da predsjednik Milo Đukanović šteti ugledu Crne Gore.

Đukanović je, kako je navedeno, obavijestio zemlje prijema o potencijalnim kandidatima koji su teme sporenja između predstavnika vlasti u Crnoj Gori te im napisao da neće potpisati ukaze sa kojima nije saglasan.

Ministar Radulović smatra je praksa predsjednika Đukanovića u najmanju ruku neprimjerena. Nikad se nije desilo da predsjednik ne potpiše ukaz, dodaje on.

"Naši partneri bili su zbunjeni primanjem pisama koja je poslao predsjednik jer to nije praksa. Na taj način je poljuljao svoj ugled i Crne Gore", rekao je Radulović.

Ovo nije uradio iz neznanja nego je to pokušaj politčke manipulacije, dodaje Radulović.  

Zašto predsjednik države opanjkava svoju državu na stranim adresama, pita se ministar.

Vujović je pitala Radulovića da li smatra da neko ko je glasao za ostanak zajednice sa Srbijom na referendumu ne ima pravo bude ambasador. Radulović je odgovorio da ima, da svako ima pravo da bude ambasador ako mu je država u srcu. "Ne može da se diskrimiše 45 odsto ljudi. Ja ne gledam 2006. nego 2026.", poručuje on.

"Shvatila sam da su svi ambasadori koje ste predložili saglasni sa zvaničnom spoljnom politikom. To pokazuje da se ljudi  mijenjaju, kao i politički stavovi, kao i njihovo mišljenje koje su imali na referendumu ", rekla je poslanica URE Božena Jelušić.

"Ovih 12 ambasadora koji su naimenovani biće renesansa diplomatije, nadam se da će da bude sve kako je zamišljeno, da će biti reprezentativni predstavnici naše Crne Gore", saopštio je ministar.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kaže da je u kohabitaciji najbolje držati se ustavnih rješenja. "U Ustavu piše da MVP predlaže ambasadore. Predlagati i birati nije isto", naglašava Konjević. 

Nije diplomatski reći da predsjednik države opanjkava državu, kazao je Konjević. "Nije diplomatski ali koristim jezik koji govori predsjednik, tu riječ je on rekao. Predsjednik države je ipak prvi diplomata", navodi Radulović. "Nemojte da učite loše stvari od predsjednika države", rekao je Konjević.

"Bez ukaza predsjednika država i akreditivnog pisma, predlog Vlade ne može biti realizovan do kraja. Taj vaš čin je brzoplet, ne doprinosi afirmaciji Crne Gore. Iznosimo svoj unutrašnji problem drugim državama", rekao je Konjević.

Mora se doći do rješenja, dodao je poslanik SDP-a. Moja ruka je ispružena, kaže ministar.

"Ne treba da se sukobljavamo na planu spoljne politike, rekao sam to predsjedniku Đukanoviću ako nam je ista spoljna politika, jasna i nedvosmislena a to su EU integracije, NATO i dobrosusjedski odnosi", saopštio je Radulović poslanicima. 

Premijer nije mogao da kaže da su sedam opozvanih ambasadora štetili interesima Crne Gore, smatra poslanik SD-a Boris Mugoša. "Takav način govora o ambasadorima šteti ugledu države", navodi Mugoša. Neki strani zvaničnici su rekli da su te diplomate zapravo doprinosile interesima države, dodaje on.

Premijer je samo rekao da su neki ambasadori, koji su opozvani, govorili u inostranstvu protiv Vlade Crne Gore, saopštio je Radulović.

Zamjera Vladi Mugoša što još nisu razgovarali sa opozvanim ambasadorima a imali su, smatra, vremena tokom tri, četiri mjeseca. "Te stvari su se morale izbjeći", kaže Mugoša i dodaje da se promjenom vlasti, mijenjaju i ambasadori ali da se mora voditi računa na koji se to način radi.

Opozvani ambasadori su obaviješteni na vrijeme da će biti opozvania, a obaviješten je na vrijeme i Đukanović, dva mjeseca su znali ranije, kazao je Radulović. 

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

PRIMAVERA

@JF , Ništa nisu donijeli niti će ! Kurtz je ultranacionalist koji još sanja austro-ugarske granice. Tražit će mu da Strabag dobije građ.poslove u CG i da Hipo banka uđe u zemlju. Sve po "posebnim" kondicijama.

PRIMAVERA

@Marina , Da im apotpuni legitimitet i legalitet, za razliku od trgovačke koalicije spc+strani faktor+izdajice.

Onogošt

Ova vlada koju nepoštuju niti podržavaju ni oni kojo su je izabrali,toliko je ponizila C.Goru,da Evropski partneri nemogu to da shvate. Ovakva situacija je za njih neobjašnjiva Sreća je što postoji relevantna I ozbiljna institucija Predsjednika C.Gore sa kojom mogu da komuniciraju i koju poštuju