9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken i Borelj: Političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno da dostignu neophodne reforme

Politika

Comments 3

Blinken i Borelj: Političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno da dostignu neophodne reforme

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Džozepa Borelja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena prošle sedmice u Vašingtonu, EU i Sjedinjene Države dogovorile su da dodatno ojačaju zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

"Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja", navodi se u zajedničkoj izjavi za medije Borelja i Blinkena.

Kako dodaju, Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

"Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog retorike koja sve više poziva na podjele u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake", ističu ova dva zvaničnika.

Naglašavaju važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

"Nakon posljednjih nedjelja napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost", zaključuju Blinken i Borelj.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Hahahahahahaha..........this is mission impossible!

kotor

Obratite se ambasadama USA Ger i UK na navoj vlasti. posebno Dunji Ranki