10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović i Perić potpisuju ugovor 3. avgusta u Vili Gorica

Politika

Comments 13

Abazović i Perić potpisuju ugovor 3. avgusta u Vili Gorica

Autor: Antena M

  • Viber

Dobro obaviješteni izvori iz Vlade Crne Gore tvrde da će takozvani Temeljni ugovor potpisati premijer Dritan Abazović, a u ime Crkve Srbije Patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenijela su sinoć beogradska glasila.

"Sadržaj je već usaglašen, a sada smo dogovorili i termin potpisivanja ugovora. Biće to 3. avgusta u Vili Gorica, a time će biti konačno regulisani odnosi SPC i države Crne Gore", rekao im je izvor iz Vlade Crne Gore.

Premda je bilo riječi da će se to desiti na Cetinju, iz straga od građanskog otpora nalik onome na Belvederu, iz Beograda je odlučeno da se taj čin obavi u Podgorici.

Prema informacijama Pobjede, planirano je da delegacija Crkve Srbije koju predvodi patrijarh srpski Porfirije (Perić) malim avionom Vlade Srbije u srijedu ujutro doputuje u Crnu Goru, da bi sve bilo završeno do podneva, nakon čega bi se, bez ikakve ceremonije, crkvena delegacija vratila za Beograd.

Premijer Abazović je 28. jula najavio da će ugovor biti potpisan ,,u prvoj ili drugoj sedmici avgusta jer je proces doveden do kraja“, mada traju intenzivna sporenja i pristižu brojne primjedbe oko preambule i normativnog dijela ,,temeljnog ugovora“.

Podsjetimo, na tekst ugovora sa Crkvom Srbije oštre primjedbe je dva puta slala Akcija za ljudska prava Tee Gorjanc-Prelević, kao i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, koja je oštro kritikovala tekst preambule i konstatovala da se ugovorom ,,poništava crnogorski istorijski identitet“.

No, premijer Abazović je javno ignorisao svaku sugestiju, a kako je nedavno ukazao i predsjednik države Milo Đukanović, i svaki njihov razgovor i komentar na tu temu.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

D V

U ovom trenutku kad se vrši zvanično priprema za potpisivanje Izdaje države CG i njene teritorije mene zanima tkz Ustavni sud CG..jeli on brani ust.poredak i teritoriju CG po molbi ili opisu svog posla??U svakoj državi u ovom trent. Ust.sud bio bi uhapšen i bio bi izveden vojni puč.

Sveti Petar Cetinjski

God Save Montenegro!

ngmopp

@sds ne treba se skupljat no ih sačekat