12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Han ih zove da se vrate, ali opozicija izričita: Uslovi su epilog 16.oktobra i novi izbori!

Politika

Comments 1

Han ih zove da se vrate, ali opozicija izričita: Uslovi su epilog 16.oktobra i novi izbori!

  • Viber
Iz opozicije poručuju da je ponavljanje izbora i epilog u vezi sa dešavanjem 16. oktobra preduslov za nastavak dijaloga o njihovom povratku u poslaničke klupe.

U opoziciji su saglasni sa ocjenom evropskog komesara Johanesa Hana da je politička situacija u Crnoj Gori prilično delikatna, ali ponavljaju da od svojih zahtjeva neće odustati. Ne isključuju ni potrebu da se u rješavanje aktuelne političke krize uključi i EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han vjeruje da će politički lideri u našoj državi pronaći kompromis i da će dijalogom postignuti dogovor da se opozicija vrati u Skupštinu.

U SNP-u su saglasni da je dijalog način za prevazilaženje krize. Aleksandar Damjanović, za Antenu M, navodi, i što je preduslov za razgovor:

“Ponavljanje izbora je uslov opozicije za razgovor.Treba definisati datum, najkasnije do marta naredne godine kada su planirani predsjednički, odnosno lokalni izbori. To je preduslov početka bilo kakovog dijaloga “, izričit je Damjanović.

Damjanović smatra da njihovi uslovi nijesu ništa neostvarljivo i poručuje da će sa kolegama iz opozicije insistirati da budu ispunjeni.

Naglašava i da je neophodan politički epilog u vezi sa dešavanjima na dan izbora 16. oktobra prošle godine. Smatra i da je jasno ko ima obavezu da inicira dijalog.

Na pitanje da li, na osnovu dosadašnjih poruka, vjeruje da vlast ima sluha za zahtjeve i uslove opozicije Damjanović je odgovorio odrično.

“Nijesam vidio da, osim povremenih poziva preko medija, postoje ozbiljan pozivi na dijalog od strane relevantnih državnih funkcionera. Ukoliko postoji iskrena želja za razrješenjem političke situacije onda se zna ko i na koji način inicira ozbiljan poziv za razgovor. U tom pozivu mora da se definiše što je cilj, što su uslovi, o čemu se razgovara, ko su učesnici razgovora. Takvih poziva, osim verbalnih poruka, nije bilo", navodi Damjanović.

U Građanskom pokretu URA smatraju da politička kriza u Crnoj Gori ne zavisi od opozicije već od vlasti koja ju je, kako smatra Dritan Abazović, i izazvala:

“To je nešto što komesar Han dipomatski vjerovatno ne želi da kaže, ali sam siguran da je toga svjestan”, smatra Abazović.

URA je zainteresovana za mirno rješavanje krize i dijalog ali ima zahtjeve od kojih neće odustati.

“Moramo da dogovorimo novi datum parlamentarnih izbora, izbora u Nikšiću, vjerovatno novi datumu izbora u Herceg Novom. Nakon toga moramo institucionalno da riješimo kako na te izbore da izađemo, odnosno koje mjere će preduzeti Skupština da bi kreirali zadovoljavajući ambijent za izbornu utakmicu”, porućuje Abazović i dodaje:

“Taj period trebalo bi iskoristiti za rješavanje slučaja državni udar i svih nedoumica u vezi sa tim. Ukoliko valst bude imala obzira prema našim zahtjevima vjerujem da ćemo riješiti krizu” kazao je Abazović.

Abazović naglašava da vlast do sada nije imala sluha za takvo rješavanje. Poručuje da će ukoliko tako nastave, u rješavanje situacije, morati da se uključi i evropski komesat Johanes Han.

“U tom slučaju ćemo, što nije dobro za Crnu Goru, morati rješenje da tražimo uz posredovanje EK i EU, slično kao u Makedoniji. Volio bih da do toga ne dođe, da crnogorska vlast shvati da ne može da ignoriše zahtjeve 180 000 građana koji su fer i pošteno glasali za svoje političke favorite. Nastavak ovakve situacije ne ide u prilog nikome, ona samo dalje polarizuje Crnu Goru. Žrtva toga su građani i umjerene političke opcije”, navodi Abazović.

Poručuje da je, ipak, optimista da u narednih mjesec, ili dva može da počne “otpetljavanje klupka”, odnosno pronalaženje rješenja koje bi vodilo ka vanrednim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Sa zahtjevima kolega iz opozicije saglasne su i Demokrate.

“Uslovi opozicije su potpuno jasni i od njih nećemo odstupiti ni milimetar”, poručuje sekretar Boris Bogdanović.

Demokrate od predsjednika DPSa Mila Đukanovića očekuju da prihvati preporuke najviših zvaničnika EU.

“Tako bi stavio tačku na političku i institucionalnu krizu koju je prouzrokovala ekipa koja već 27 godina izvodi državne udare u Crnoj Gori”, smatra Bogdanović.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Seoca

Uslov tzv opozicije je epilog 16 oktobra. Većina opoizicije je bila na mitingu protiv hapšenja organizatora terorizma. I to dok su optuženi prijetili građanskim ratom i krvoprolićem. Pri tome traže od tužioca da vodi računa o tajmingui poteza. Odnosno sa time pokušavaju da spriječe pravni epilog događanja u izbornoj noći. Rade po striktnim nalozima glavnih organirzatora, Moskve. Oni ruski dolari ih obavezuju.