18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Ruski uticaj u Crnoj Gori je najmanji ikad; Mekalister: Posljednjih godina nijesmo imali tako pozitivnu atmosferu sa ZB kao danas

Politika

Comments 16

Spajić: Ruski uticaj u Crnoj Gori je najmanji ikad; Mekalister: Posljednjih godina nijesmo imali tako pozitivnu atmosferu sa ZB kao danas

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Milojko Spajić imao je izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), kojima je predstavio napredak koji je Vlada ostvarila i iskorake države nakon održavanja Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije.

Predsjednik Odbora Dejvid Mekalister kazao je da poglavlja u CG nijesu zatvarana od 2017. te pozdravljaju pozitivne korake u posljednje vrijeme u Podgorici, posebno koji se tiču naimenovanja u pravosuđu. 

Premijer Spajić podsjeća da nas je prije godinu EU upozoravala na politčku i institucionalnu krizu i stagniranje procesa integracija.

"Suprotno toj mračnoj slici, većina je danas stavila evropsku agendu kao prioritet. Od prvog dana u kabinetu, postigli smo rezultate koji govore za sebe", kazao je.

Spajić je u svom uvodnom izlaganju kazao i da je Crna Gora spremna da i dalje napreduje i da dobije IBAR u junu. 

On je rekao da je postignut napredak po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije na visokom nivou. 

Takođe je zahvalio jer je podržan Plan rasta za Zapadni Balkan. 

Evroposki poslanik Vladimir Bilčik pohvalio je rad Spajića.

"Vaša Vlada i većina u parlamentu je postigla za 6 mjeseci vjerovatno više nego prethodne u 6 godina. To je primijećeno u evropskim institucijama", naveo je Bilčik.

Bilčik je kazao da se nada da će dočekati Crnu Goru kao novu članicu EU uz čašu vina "Vranac". 

Evropski poslanik iz Slovenije Matjaž Nemec pitao je Spajića da prokomentariše izjavu Andrije Mandića da je za izlazak Crne Gore iz NATO, ali i je pitao i o uticaju Rusije. 

Spajić je kazao da je ovo šansa za Crnu Goru koju ne želi da propusti.

"Želimo da završimo ovaj proces koji smo počeli", poručio je on, dodajući da CG ima sjajne ljude koji odrađuju posao, pohvalivši ministarku Gorčević, direktora policije...

"Ujedinjeni u različitosti", kaže da Crna Gora sada uživa u tom sloganu. 

Spajić je kazao da građani Crne Gore ne žele da se bave temama iz prošlosti. 

"Ako postanemo nova članica, radićemo još jače. Svi koji misle da je ovo lako ne razumiju dovoljno region. Ruski uticaj je tako mali, najmanji ikad u CG. Niko nema megafon u CG Parlamentu sa ruskom agendom", naveo je.

Podsjetio je da je parlamentarna većina potpisala sporazum u kojem se navodi da će poštovati spoljnopolitčku agendu.

Spajić je kazao da će do kraja godine prosječna zarada u Crnoj Gori biti 1000 eura, tako da Crna Gora neće biti nikakav teret EU. 

Mekalister je kazao da posljednjih godina nijesu imali tako pozitivnu atmosferu koja je donijeta iz Podgorice. 

"Mogu da kažem mislim u ime mnogih ovdje koji se bave Zapadnim Balkanom, posljednjih godina nijesmo imali tako pozitivnu atmosferu, duh kao ovog popodneva i hvala što ste donijeli taj pozitivan duh, nastavićemo da podržavamo CG", kazao je.  

"Radujemo se da vas dočekamo kao članicu EU, prije ili kasnije", zaključio je Mekalister. 

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

“Ruski uticaj je tako mali, najmanji ikad u CG” (Spajić) - „Laži lažo da se veselimo“… Da ne pominjemo maligni uticaj “srpskog sveta”?

chronicler

@Hajrula, hoćeš li s opanci ili bez opanci u EU? Čisto da znamo da te ispratimo s trubači iz Guču,

Bozovic Brano

Uvazena mlada Hajrula,po pisanju bih rekao da si.Ja sam na izmaku zivotnog puta,sa velikim radnim iskustvom u organima koji ovi eksperti pokusavaju da vode.Pola radnog vijeka proveo u drzavnim istitucijama u inozemstvo.Hajrula ili kako ti je ime,IBAR(sigurno neznas sto znaci) nista nam nece znaciti ako nebudemo znali naprijed.Poz.