19 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šainović: Besmisleni amandmani Vlade na Rezoluciju o Srebrenici iskaz lojalnosti Vučićevim strateškim ciljevima

Politika

Comments 1

Šainović: Besmisleni amandmani Vlade na Rezoluciju o Srebrenici iskaz lojalnosti Vučićevim strateškim ciljevima

Autor: Antena M

  • Viber

"Besmisleni amandmani koje Vlada Crne Gore želi podnijeti na Rezoluciju UN “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995” samo služe Vladi da po strateškim pitanjima na Zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost Aleksandru Vučiću. Da predsjednik Srbije upravlja strateškim procesima u Crnoj Gori i da je naša Vlada samo pion na njegovoj šahovskoj tabli u partiji kreiranja srpskog sveta na Zapadnom Balkanu već je postalo dosadno dokazivati", saopštio je generalni sekretar LPCG, Esad Šainović. 

Prema njegovim riječima, ko je želio da vidi to do sada je zaista imao priliku. Ko „ne vidi” ili nema talenta i znanja za bavljenje poltikom i diplomatijom ili nema dobre namjere u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana.

“Imajući u vidu predloženi tekst Rezolucije i njen cilj nećemo gubiti vrijeme na dokazivanje apsolutne besmislenosti amandmana naše Vlade. Obrazloženje za njihovo podnošenje, a koje su prenijeli mediji je dodatno tragično. Naime, navodi se da je cilj „postizanje što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu”. Sjajno! Samo da vidimo ko zbog ove Rezolucije kvari odnose u regionu i ko je podigao političke napetosti”, kazao je Šainović.

On se pita, “ko je pokvario odnose i podigao napetosti zato što mu recimo smeta da se 11. jul uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici?Ko je ljut što se Rezolucijom osuđujuju svi postupci kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova”?

“Kome na Zapadnom Balkanu smeta i zbog toga podstiče napetosti zato što se u Rezoluciji ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi”, upitao je Šainović.

Takođe dodaje, pozivaju se države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida i poštuju relevantne odluke Međunarodnog suda pravde. Ko zbog ovoga može biti napet i ljut i onda izmišlja i svom narodu podmeće teze koje nisu ni u sadržaju ni u cilju Rezolucije?

“Obrazloženje naše vučićevske Vlade je u potpunosti na tragu „argumenata” zvaničnog Beograda koji u cilju rušenja Rezolucije ubjeđuju članice UN da će ona uticati na podizanje napetosti u regionu. Samo ne kažu ko će napetosti podići? Sigurno neće Majke Srebrenice”, naveo je Šainović.

Suština ovih amandmana je, ocjenjuje, ista kao i kod famozne podvale tzv. avgustovaca o „pomirenju” u Crnoj Gori, koja za cilj ima relativizaciju klerofašističkih ideologija i stvaranje uslova za njihovo prihvatanje u društvu.

“To što je neko nervozan što Rezolucija poziva na odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti o genocidu u Srebrenici, je razlog više da se ona usvoji, a ne da im se povlađuje od straha da će vam srušiti „proevropsku” Vladu i do kraja ogoliti da su vas samo izabrali za upravljanje kao lutkom na koncu”, zaključio je Šainović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR