23 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VIDEO Brajović u Grčkoj: Pred nama su brojni izazovi

Politika

Comments 0

VIDEO Brajović u Grčkoj: Pred nama su brojni izazovi

  • Viber
Predsjednik Skupštine Crne GoreIvan Brajović koji učestvuje na XV konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative, imao je danas u Janjini-Grčkoj, izlaganja povodom tema: „Plavi rast u Jadransko-jonskoj makroregiji- potrebe i mogućnosti“, i „Važnost parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative“.
Politika dobrosusjedstva jedan je od važnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i zato ulogu regionalnih inicijativa, poputJadransko-jonske, vidimo kao najrelevantniji odraz našeg stremljenja da djelujemo ujedinjeno i proaktivno, i time doprinosimo prosperitetu regiona i cijelog Evropskog prostora, istakao je Brajović. 
 
- Parlamentarna saradnja u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, pored činjenice da trasira put za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, nudi široku platformu za raspravu o važnim temama za regiju, kao i sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane. Parlamenti nisu tu samo da bi usvajali zakone, oni su u obavezi da kao odraz suverene volje građana kontinuirano doprinose političkoj stabilnosti i sveukupnom razvoju naših društvenih zajednica, rekao je Brajović.
 
On je ukazao da je, uvažavajući značaj koji Jadransko-jonska inicijativa ima, neophodno afirmisati pristup kojim se obezbjeđuje ostvarivanje regionalnih ciljeva ali i specifičnosti na nacionalnim nivoima. 
- Svjesni da evropske vrijednosti jesu i moraju biti naša glavna vodilja, ne smijemo zanemariti ni osobenosti pojedinih zemalja, jer su i to vrijednosti koje doprinose stabilnosti Evrope, poručio je Brajović.
 
“Brojni izazovi su pred nama. Sa brojnim izazovima se suočava i Evropska unija. U tim okolnostima, naše države, sa svim svojim posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvom, mogu poslužiti kao uzor i odigrati važnu ulogu u obnavljanju fundamentalnih demokratskih vrijednosti i ideje evropskog jedinstva - ulogu koja značajno prevazilazi njihove geografske i demografske razmjere“, istakao je predsjednik Skupštine.
 
- Vjerujem da parlamentarna saradnja u okviru Jadransko-jonskog regiona jeste važan doprinos novoj vitalnosti Evropske unije.Moramo nastaviti intenzivnu saradnju, jačati veze između naših država i parlamenata, kako bismo pomogli jedni drugima i pružili konkretnu podršku u rješavanju gorućih pitanja za naše građane, zaključio je Brajović.
 
Tokom učešća na XV konferenciji predsjednika paralmenata država JJI predsjednik Skupštine imao je i niz bilateralnih susreta, sa predsjednikom Grčkog parlamenta Nikolaos Voutsis-om, predsjednikom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i potpredsjednikom Hravatskog sabora Milijanom Brkićem.
 
{youtube}9HhjBH28CP0{/youtube}
 
Nema otvorenih pitanja sa BiH 
 
Tokom razgovora sa predsjednikom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine ocijenjeno je da države imaju odlične i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, što potvrđuje kontinuirani dijalog na najvišem nivou. Pozdravljeno je stupanje na snagu Ugovora o granici i obostrano naglašena potreba za jačanjem ugovorne baze između zemalja. 
Brajović je istakao značaj parlamentarne saradnje i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Grupe prijateljstva sa Bosnom I Hercegovinom, za 26.saziv, što će svakako biti doprinos njenom daljem jačanju. 
 
Podrška Grčke 
 
Brajović je u razgovoru sapredsjednikom Parlamenta Grčke Nikolaosom Voutsisom podsjetio da je Grčka bila prva kontakt zemlja Crne Gore za NATO 2008. , zahvalio na ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u januaru ove godine i izrazio očekivanje da će naša država već na majskom Samitu NATO-a učestvovati kao punopravna članica. 
 
Brajović je ukazao da su na parlamentarnim izborima oktobra 2016. građani Crne Gore svojim podrškom pokazali da je u Crnoj Gori sazrela svijest koja podrazumijeva većinsko i značajno opredjeljenje članstvu Crne Gore u NATO, odnosno podršku onome što jesu vrijednosti zapadne civilizacije.
 
Konstatovano je da Crna Gora i Grčka, pored Jadransko-jonske, veoma dobro sarađuju u okviru brojnih regionalnih inicijativa, kao što su: Strategija EU za jadransko-jonski region (EUSAIR), Centralno-evropska inicijativa (CEI), Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi/Savjet za regionalnu saradnju (SEECP/RCC), Centar za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), Organizacija crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).
 
Crna Gora i Hrvatska prijateljske zemlje 
 
Tokom razgovora sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkicem ocijenjeno je da su Crna Gora i Hrvatska prijateljske zemlje, koje otovreno i partnerski sarađuju.  Brkić je poručio da će Hrvatska biti i u narednom periodu snažna podrška Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. 
 
Razmotrena su i druga politička i ekonomska pitanja dvije države, kao i konkretni modeli unaprijeđenja i jačanja parlamentarne saradnje.
 
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR