Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uoči samita u Briselu; Kazalet: Crna Gora će ojačati Alijansu!

Politika

Comments 0

Uoči samita u Briselu; Kazalet: Crna Gora će ojačati Alijansu!

Izvor: Blic

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora će ojačati Alijansu, poručuje zamjenik portarola NATO-a Pirs Kazalet, uoči samita u Briselu.

"Crna Gora će postati punopravna članica NATO početkom juna. Crna Gora već daje značajan doprinos međunarodnoj sigurnosti, na primjer snagama i sredstvima u našim trening misijama u Avganistanu. Pridruženje Crne Gore će svakako ojačati Alijansu, dovodeći još jednu demokratsku zemlju za naš sto. Takođe, nastaviće se proces konsolidacije stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu koji je svima nama u interesu – kaže za “Blic” Pirs Kazalet, zamjenik portparola NATO.

Inače, američki predsjednik Donald Tramp prvi put će prisustvovati NATO samitu koji počinje za dva dana u Briselu.

Kazalet se osvrnuo na njegove oprečne izjave o Sjevernoatlanskom vojnom bloku i poručuje da je Tramp svjestan da NATO predstavlja temelj sigurnosti i za Evropu i za SAD.

- Tramp i generalni sekretar NATO su se saglasili na sastanku u Vašingtonu da je veoma značajno da NATO nastavi svoj proces prilagođavanja u promjenljivom međunarodnom bezbjednosnom okruženju. Snažan NATO je dobar i za Evropu i za SAD i u tom smislu bih želio da podvučem tri tačke: transatlantsku vezu, borbu protiv terorizma i podelu finansijskog tereta.

Snažno pozdravljamo posvećenost SAD stabilnosti u Evropi, i to ne samo riječima, već i kroz djela, dodaje Kazalet.

"Hilajde američkih vojnika raspoređeno je po Evropi. To je dokaz da je Amerika uz svoje saveznike i da se bori za mir i da brani naše slobode. Drugo, NATO doprinosi globalnoj borbi protiv terorizma. Naše dugogdišnje misije u Avganistanu su dokaz tome gdje stojimo uz svoje partnere i ne dozvoljvamo da se stvore utočišta za međunarodne teroriste. NATO je i dio globalne koalicije za borbu protiv ISIS. NATO “avaksi” kroz vazdušna osmatranja doprinose koalciji kao i kroz obuku iračkih snaga. Na predstojećem samitu ćemo imati mogućnost i da dublje diskutujemo o još jačoj borbi. Treće, otkako je Stoltenberg preuzeo dužnost generalnog sekretara, pravednija podjela tereta bio je njegov prioritet. Slažemo se da sve članice treba da udvostruče svoje napore kako bi odvajale dogovorenih dva procenta BDP za odbranu. U 2016. smo nakon mnogo godina videli porast troškova za odbranu što je ohrabrujuće, ali ne možemo biti zadovoljni. Moramo nastaviti sa zamahom i sastanak 25. maja biće trenutak da vidimo kako možemo napredovati u tome", kazao je Kazalet.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR