16 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danci izradili dron koji krade energiju s dalekovoda za neograničeno letenje

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Danci izradili dron koji krade energiju s dalekovoda za neograničeno letenje

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Na Univerzitetu Južne Danske (SDU) nastao je autonomni leteći dron, koji struju za rad u svoje baterije može preuzeti – direktno iz dalekovoda. To rješenje omogućava mu dugotrajan rad i punjenje baterija u letu, bez potrebe za slijetanjem i intervencijom operatera, poput izmjene baterije.

Dron je, opisuju njegovi kreatori, opremljen moćnim sistemom računalnog vida i navigacije, koji mu omogućava prepoznavanje kabla dalekovoda. Kada ih uoči, a potrebno mu je nadopunjavanje baterije, letjelica će se autonomno približiti kablu kako bi se napunila. Tada se aktivira poseban pasivni mehanizam prihvata, koji obuhvata kabal dalekovoda i praktično vješa letjelicu na njega.

"Krade struju" s dalekovoda

Jednom kada je dron osiguran na mjestu, aktivira se mehanizam induktivnog punjenja na daljinu, koji je u stanju iz visokonaponskog kabla preuzeti energiju i prenijeti je u ugrađenu bateriju. Nakon što je ona dovoljno napunjena, ponovo se pokreće prihvatni mehanizam, otpušta letjelicu te ona  slobodna leti dalje.

Mehanizam za prihvat na kaballo i punjenje ugrađen je na tijelo komercijalno dobavljivog drona Tarot 650 Sport, načinjenoga od ugljenih  vlakana. U njemu je takođe i litij-polimerna baterija kapaciteta 7.000 mAh, uz upravljački sistem zasnovan na mikroračunaru Raspberry Pi 4 B, sistem autopilota, video kameru u boji te mm-wave radar za precizno pozicioniranje letjelice.

U testnom letu, zabilježenome na priloženom videu, dron mase 4,3 kilograma uspješno je letio oko dva sata, obavivši pritom pet ciklusa punjenja viseći na vodovima trofaznog dalekovoda. Nije objavljeno kako je preuzeta energija obračunata ili kako bi se takav način punjenja dronova obračunavao u praksi.

Ako se pitate čemu ovako bizarna ideja – Danci imaju i odgovor. Bespilotna letjelica koja se puni na dalekovodu poslužila bi primarno za inspekciju istog tog dalekovoda, ali i slične zadatke za koje je potreban velik domet, prenosi Bug.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR