18 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opasan trend među mladima u Srbiji: "Uočen si" na Instagramu

Tehnologija

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Opasan trend među mladima u Srbiji: "Uočen si" na Instagramu

Društvenom mrežom Instagram širi se trend među mladima u Srbiji koji se polako prenosi na region i koji je zabrinuo roditelje i stručnjake, iako oni koji su ga pokrenuli smatraju da nema razloga za brigu.

Kako piše "Blic", na Instagramu su posljednjih nekoliko mjeseci osvanule brojne grupe zvane "Spotted" - "uočen si", u kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u prolazu, autobusu, na ulici, u parku.

Fotografije se postavljaju u grupi "Spotted" njihovog grada, a onda moderatori te Instagram grupe, koju prati više hiljada ljudi, objave javnno te fotografije i pitaju sve da li je neko prepoznaje i poznaje osobu na fotografiji.

Nakon toga, korisnici koji znaju ko je na fotografiji u komentarima označe tu osobu kako bi je onaj ko ju je slikao i našao.

Zavisno od toga u kom gradu je osoba primijećena, poruka sa fotografijom se šalje "spotted" profilu tog grada - "spotted_beograd", "spotted_aranđelovac", "spotted_pančevo"...

Zbog ovog načina pronalaženja vršnjaka, najviše su zabrinuti roditelji.

"Dragi roditelji, vreme je došlo da nam svima izrazim saučešće jer ukoliko niste vidjeli šta nudi ovaj Instagram profil, vi zapravo i ne znate gdje su i šta rade Vaša djeca. Malo je reći da sam zgrožena da se na ovom Instagram profilu pod nazivom spotted_sabac nude informacije o tome gde se nalaze Vaša djeca, ko su, postavljaju slike iz škola, školskih dvorišta, ulica i da dalje ne nabrajam uvjerite se sami. Oglasi samo pljušte, pa da nam svima čestitam novu eru današnjih elektronskih mahinacija. Možda je na nekoj fotografiji i Vaše dijete, jer sam ja nekolicinu prepoznala" napisala je jedna zabrinuta majka na Fejsbuku, prenosi "Blic".

Dok roditelji strijepe za bezbjednost svoje djece, jer se i podaci poput škole koju dijete pohađa, gdje odlazi u slobodno vrijeme javno objavljuju, mladi u Srbiji smatraju da je ovo jedna uobičajena pojava modernog, onlajn doba.

Srednjoškolci smatraju da se "diže bespotrebna drama" i da bi, u slučaju da se njihova fotografija pojavi na profilu, reagovali pozitivno jer to znači da su provukli pažnju.

O eventualnim lošim posljedicama mladi mahom ni ne razmišljaju.

A ovaj trend polako se prenosi i na zemlje regiona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR