Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Najveći 3D štampač na svijetu odštampao najveći 3D brod

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: B92

Najveći 3D štampač na svijetu odštampao najveći 3D brod Foto: Printscreen YouTube/UMaine Composites Center

Centar za napredne konstrukcije i kompozitne materijale Univerziteta u Mejnu ušao je u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda, i to u čak tri kategorije.

Ta institucija je postala rekorder zbog najvećeg 3D štampača na svijetu, koji radi sa polimerom, zatim najvećeg čvrstog 3D objekta odštampanog do sada, kao i zbog najvećeg plovila ikada izrađenog 3D printerom.

Ogromni štampač je u stanju da štampa objekte dužine do 30,5, širine do 6,7 i visine do 3,1 metara. Sve to obavlja impresivnom brzinom od 250 kilograma čvrstog objekta po satu rada.

Zahvaljujući tome, Univerzitet u Mejnu je uspio da konstruiše i izradi brod težine 2,5 tone, dugačak 7,6 metara, i to za samo tri dana. 

Barka, koja je dobila ime 3Dirigo, testirana je u specijalnom bazenu laboratorije opremljene tehnologijom za stvaranje vjetra i vještačkih talasa, i sa uspjehom je položila testove.

Ideja Univerziteta, koja stoji iza nastanka 3Diriga, je razvoj i unapređenje tehnologije štampanja velikih objekata, koju bi mogli da koriste proizvođači manjih brodova, jahti i čamaca.

Ostavi komentar

0/300