16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora po prvi put učestvuje u izgradnji detektora u CERN-u

Tehnologija

Comments 1

Crna Gora po prvi put učestvuje u izgradnji detektora u CERN-u

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Bord naučne kolabracije RD50 (Radiation hard semiconductor devices for very high luminosity colliders) u čijem je sastavu više od 60 institucija širom svijeta, sa sjedištem u CERN-u, 18. novembra jednoglasno je podržao aplikaciju naučnika sa Univerziteta Crne Gore.

"Profesorica fizike i međunarodni ekspert u fizici elementarnih čestica i inženjeringu detektora, prof. dr Gordana Laštovicka-Medin, je 18. novembra 2019. u okviru XXXV radnog sastanka naučne kolaboracije RD50 sa sjedištem u CERN-u, na sastanku kolaboracijskog borda, imala izlaganje po pozivu kolaboracije CERN-RD50 kojim je predstavila grupu naučnika sa Univerziteta Crne Gore kojom ona koordinira, kao i program grupe.

Jednoglasnim usvajanjem aplikacije Univerziteta Crne Gore od strane Borda naučne kolaboracije RD50, Univerzitet Crne Gore postao je punopravna članica naučne kolaboracije RD50 u CERN-u.

Po prvi put u istoriji Crne Gore, naučnici Crne Gore će kao nacionalni tim učestvovati u razvoju silicijumovih detektora za trenutne i buduće hadronske sudarače. Grupa naučnika sa UCG će biti uključena u razvoj state-of-the-art senzora neopodnih za nadogradnju detektora na eksperimentima ATLAS i CMS", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Učešćem u radu kolaboracije RD50, naučnici iz Crne Gore neće samo raditi na analizi izmjerenih podataka pomoću detektora koji su postavljeni u CERN-u, već će aktivno učestvovati i u izgradnji novih hadronskih sudarača.

Posebno aktivno učešće Crne Gore se očekuje na R&D veoma preciznog sensora LGAD (Low Gain Avalanshe Detector) koji će predstavljati krucijalnu komponentu CMS i i ATLAS eksperimenta. LGAD je upravo razvijen unutar RD50 kolaboracije a senzori LGAD razvijeni unutar RD50 imaju primjenu i u medicini (CT-scanning kod hadronske terapije).

Istrazivački projekti naučne kolaboracije RD50 sa sjedištem u CERN-u su vezani za inoviranje, razvoj i fabrikaciju state-of-the-art detektora, otpornih na visoku radijaciju, sa fantastičnom vremenskom i prostornom rezolucijom koja će omogućiti bolju osjetljivost detektovanja postojećih čestica, bolju preciznost mjerenja i omogućiti otkriće novih čestica koja sa dosadašnjom tehnologijom nijesu bila moguća.

Učešćem u radu kolaboracije RD50, naučnici iz Crne Gore neće samo raditi na analizi izmjerenih podataka pomoću detektora koji su postavljeni u CERN-u, već će aktivno učestvovati i u izgradnji novih hadronskih sudarača.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

filozofski

Ko su naučnici u timu "međunarodnog eksperta u fizici elementarnih čestica i inženjeringu detektora" prof. de Gordane Medin? Ko je Medin proglasio za međunarodnog eksperta i da li je neko razgovarao sa njenim inostranim kolegama o njenom inostranom naučnom radu?