22 °

max 32 ° / min 21 °

Subota

08.08.

32° / 21°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Petak

14.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović kolegama: Ovako su u srednjem vijeku mase dokazivale da je zemlja ploča

Stav

Comments 26

Autor: Antena M

  • Viber

Martinović kolegama: Ovako su u srednjem vijeku mase dokazivale da je zemlja ploča

Organizatori sakupljanja potpisa podrske SPC u advokatskom esnafu, ponudili su uglednom podgoričkom advokatu Nikoli Martinoviću da bude na spisku.

Antena M ekskluzivno objavljuje Martinovićev odgovor.

Uvaženi kolega, 

Pročitao sam tekst koji ste mi dostavili. Svaki građanin, bio on i advokat, ima pravo na slobodno izražavanje svojih ideja, ubjeđenja ili vjerovanja, političkih ili religijskih. Takavu slobodu sam i do sada gajio i pordžavao, i riječju i djelom.

Iz ovih razloga smatram za prevaziđeno, čak suprotno samom pojmu slobode, da se za slobodu borimo kao masa sakrivena iza advokature kao poziva.

Populizam i masovnost najčešće se opiru progresu. Ovakve akcije pisanja saopštejna podsjećaju me na srednjevjekovni formalizam u dokazivanju, po kojem su nase kolege iz srednjeg vijeka, svjedočenjem mase nepismenih seljaka ,nasuprot nauci dokazivali da je zemlja ravna ploča, ili ne znajući za teriju gravitacije bili protivnici Kopernika i Galileja zaključujućii da zemlja nije okrugla, jer bi u tom slučaju ljudi sa južnog pola pali na glavu.

Primljera ima i u našoj bliskoj političkoj prošlosti. Masovnost okupljanja na Gazimestanu 1989 g.,nije vratilo ni Kosovo Srbiji, niti održalo Jugoslaviju. Samo je otvorilo put ratu.

Tekst koji ste mi poslali ne promoviše niti jednu od ideja savremenog svijeta u pogledu slobode i prava pojedinca na izražavanje i uopšte slobodu izbora. Naprotiv, ovaj tekst je sušta suprotnost slobodi pojedinca zasnovanoj na tekovinama Francuske buržoaske revolucije i idejama Fransoa Mari Arue (Volter) koji, kao deklarisani hrišćanin piše " Novac vjeru nema".

Tekst ima za cilj da podrži i opravda političko djelovanje i pojača sociološki pritisak zarad samo jednog cilja - zastite imovinskog interesa pseudofeudalne organizacije koja u svom ustrojstvu nije slobodna, demokrtaska, i koja ne priznaje čak ni domete savremene nauke koje su druge slične organizacije u sviijetu davno prihvatile. ( kalendar, medicina, astronomija, jednakost polova i sl ), i koja izvorno ne pripada Crnoj Gori koja nam je zajednička i jedina domovina.

Ovaj prvenstveno imovinski interes poklopio se sa političkim ciljevima organizacija koje žele nestanak nezavisne i građanske Crne Gore i aktuelnom predizbornom kampanjom. Samo iz ovih razloga imamo privid sociološke napetosti u našem društvu, koja će nestati sa okončanjem predstojećih izbora.

Stoga, Vaš tekst smatram podrškom retrogradnim centrima moći koji u sinergiji sa političkom podrškom aktera činji je cillj nestanak slobodne i nezavisne Crne Gore, te je kao intelektualac neću podržati. Kao advokat neću se njome ni baviti.

Kao intelektualac istrajno ću se truditi da nezavisna i samostalna Crna Gora bude dom svakom svom građaninu, bez obzira na naciju,vjeru, pol, političko ili drugo opredjeljenje.

Iz ovih razloga Vas molim da moje ime ili poziv advokata ne dovodite u vezu sa tekstom koji namjeravate objaviti.

Srdačni

adv.Mr.iur.sci. Nikola Martinović

Komentari (26)

POŠALJI KOMENTAR

Đido Mova

Pa nije dokazano ni da je lopta. Biblija dokazuje da je ploča i pametnome bi trebalo biti dosta!

CG-CH

@Nebojsa Bravo, potpisujem! To je Švajcarski model!