7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muke šegrta Hlapića

Stav

Comments 9

Muke šegrta Hlapića

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: B. Grinevski

Ne sumnjamo, ni najmanje, poštovani čitaoče, da vođa najmanje koalicije u Trojnom paktu (što se sada uporno zove “procrnogorski”), ima divne i svijetle namjere da, kao najmanji, određuje ko može, a ko ne može u novu Vladu.

U toj ga zabludi održavaju (što je, priznajemo, čudno) podgoričke ambasade dvije ili tri velike zapadne zemlje. Ovaj može, a onaj ne, da ne odlepršaju NATO tajne i podaci Službi - znamo đe. Zabluda tih diplomatija je fascinantna: ono što nisu uspjeli da učine niti u jednoj balkanskoj zemlji za trideset posljednjih godina - sada očekuju da volšebno okončaju za - trideset dana!

Jer, odavno se Evropa i SAD trude, rade, finansiraju, skupljaju podatke, pomažu, obučavaju ljude, ulažu u izgradnju demokratskih institucija, nevladinog sektora ... ali u BiH i Srbiji, prvo sa, a onda bez Kosova, i na Kosovu samom, teško im, to jest nikako ne ide sa politikom, nekulturom i onima koji ne mogu očima viđet’ ni Zapad, ni Evropu, ni Ameriku (liše Trampa, interesantno) i koji svoje glavne neprijatelje nalaze u susjedima i sugrađanima druge vjere i nacije, kao i u neistomišljenicima, posebno.

E, sada će to te tri neimenovane ambasade da očas srede, da omunje, da pacifikuju, normaliziju i civilizuju političare i partije za koje imaju tone neprijatnih dokaza ko su i što misle i što su bili i ostali spremni da urade.

Uz ovo, čujemo, ambasade tih najvećih zemalja, kao da nemaju ekspertske, političke, obavještajne u silne druge podatke, izvještaje, analize i procjene, ovih dana u potpunom zaprepašćenju i nevjerici gledaju kako okoštali, korumpirani i tako dalje crnogorski režim nije izveo specijalce, policiju, borna kola i vojsku na ulice - kako bi spriječio da se proglasi pobjeda opozicije! Oni su iznenađeni! Nisu znali, niti su se nadali - njihovi savjetnici su grdno omašili. E, čudo, vala - toliki novci, vrijeme i trud - uzalud.

Pa onda, vidimo, a čitamo i pokoju izjavu evropskih zvaničnika i stručnjaka (i onih iz Evrope, i onih iz naših bivših republika), kako će Zapad imati dominantan uticaj i kako Crnoj Gori “ko god da je vodi” - nema skretanja s tog puta. Divno. Jedino je odavno prestala potreba da se takve super optimistične (i, pomalo, autistične) izjave prevode na ruski. Putinova Rusija će sve to gledati mirno, sa strane, stidljivo i nezainteresovano? Ima sve da prihvate - baš kao i u SAD i u Velikoj Britaniji (da ne pominjemo sada sve druge manje zemlje, koje su takođe osjetile “mraz iz Kremja“, kako je davno pisao Jirži Pelikan). Ćutaće baćuške, dok zapadni ambasadori sasvim ne upoznaju Crnu Goru!

Prvi test Trojnog pakta je već bjelodano jasan: sankcije Rusiji ili ne? Ne može i jare i pare.

Drugi test je bio očekivan: odmah ukinuti stanoviti Zakon ili ne? Šegrt Hlapić čita kako iz njegove koalicije kažu da je referendum pokraden (?!). Za stavove tog “građanskog” dijela četvoročlane poslaničke grupe sve što ima crnogorski predznak - jezik, crkva, kultura - vrijedno je samo skupljanja potpisa da se te njima mrske stvari ukinu.

Treći test je raspodjela funkcija. Čitaj: odgovornosti. Pa još da se ne odaju tajne. Komplikovano. Trideset godina u opoziciji i, na kraju, ništa?

Pošto su pregovori zastali i sveprisutni entuzijazam udario o zid crnogorske, regionalne, evropske i globalne stvarnosti, treba baciti (pardon: bačiti!) narodu malo svježih glava da se kotrljaju u kaljuzi dnevnog lista kojemu ime ne zaslužuje da se pominje. Eto ga i danas, bljuje sopstveni jad neostvarenih ambicija.

Neće biti revanšizma! Ne! Samo je već počeo, u bijesu što pregovori ne idu kako je nacrtano i kako su planeri “pomirenja partizana i četnika” zamislili.

Crnoj Gori su (odavno) potrebne promjene. Ali ne sa te strane i ne takve. Brzo ćemo to shvatiti, voljeli to ili ne.

A šegrta Hlapića treba pustiti da to sam shvati. To mu, poštovani čitaoče, najiskrenije želimo.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Mažuranić

@Miha Pa ti reči da govoriš jedan. Samo, na kokem jeziku bi im to kazao? Ako ne razumiješ tekst, onda ni taj jedan ne zboriš dobro.

Miha

Postovani Nisam politicar, ali kada odete na zapad i kazete da govorite 5 jezika pogledaju Vas znacajno. A kada kazete koje onda Vas isprave i kazu da je to jedan jezik.. Da li mogu da procitam Vas tekst.?Pustite podele. Dobrih i manje dobrih ima svuda!

WesternScum

@SrboKapić ne mijenja kapu EU is dead, many advisers, data scientist from MNE working for EU instiutions, including NGO, are proserbian and under payment from Serbian gov. SOC sponsors, including biggest media outlet TV Vijesti. EU and USA ambasies MNE dont have staff and tools to colect true data.