10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vesni Bratić "zakon leži u topuzu"

Stav

Comments 15

Vesni Bratić "zakon leži u topuzu"

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Državni službenik

Par dana nakon što je Vlada, uprkos negativnom mišljenju Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove, ne mareći o zakonitosti i ustavnosti iako je to njen imperativ po prirodi stvari, usvojila 1. aprila (kakva ironija, baš na dan šale i lažova) Pravilnik o organizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (kojim se krše odredbe Uredbe o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave, Zakona o državnoj upravi, Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Uredbe o kriterijumina i bližem načinu sprovođenju provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima, kao i sam Ustav), zaposlenici u ovom četvororesoru obavješteni su da se Pravilnik nalazi na oglasnim tablama.

Rađen u potpunoj tajnosti i bez mogućnosti uvida i učešća bilo kog od zaposlenih i članova sindikata (nepoznata osoba angažovana za izradu ovog akta je uzela i odnijela sa sobom protivno zakonu i bez ovlašćenja radna dosijea svih zaposlenih) Pravilnik je napisan tako da zaposleni po nazivu i opisu radnih mjesta ne mogu da prepoznaju svoja radna mjesta, nit im se pruža bilo kakva zvanična informacija o tome na koje radno mjesto će bit raspoređeni. Ovakvim ignorantskim odnosom prema zaposlenima krše se ne samo radna već i ljudska prava.

Pravilnikom o organizaciji rada i sistematizaciji je predviđeno 199 radnih mjesta što je brojka koja pokazuje da će u Ministarstvu bit zaposleno više desetina novih službenika (preko 50 sigurno), dakle čitava vojska svetosavskih litijaša i negatora naše kulture, istorije i tradicije koji će izvršiti desant na ovaj resor pa otud toliko veliki budžet za ministarku koja sistematski krši zakon. A ista ta ministarka poziva se na zakon i naglašava da ga poštuje kad piše otkaze i razrješenja.

Moć koja joj je data iz nekog centra iznad Vlade nije mala kad smije da krši više zakona, a Vlada potom usvaja akt koji je morao biti odbijen i vraćen na doradu. Zato je zakon očito za ženu četnika samo relativna kategorija jer njen „zakon leži u topuzu“.

Od dolaska na ministarsko mjesto Vesna Bratić nameće atmosferu sektaške tajnovitosti, prisile i izazivanja straha. Zaposlenici su u čudu; znaju da je Pravilnik urađen i usvojen protivzakonito i spremaju se da svoja prava potraže na sudu, kao i da zatraže ocjenu ustavnosti ovoga akta kod Ustavnog suda Crne Gore.

Dok se u tajnosti pišu rješenja za radna mjesta, ministarka se potrudila preko svojih ljudi da se po svim segmentima četvoroministarstva pusti glas da zaposleni ne treba da brinu jer će za sve njih mjesta bit.

Time se kupuje vrijeme, a državni službenici i namještenici još treba da se nadaju da će se na osnovu nezakonito donijetog Pravilnika zakonito i pravedno postupati. Contradictio in adjecto. Ili priča za naivne!

Da građanska svijest postoji, kao i vjera u pravosuđe dokazuje i činjenica da su zaposleni  već podnijeli Ustavnom sudu inicijativu za provjeru ustavnosti Pravilnika o organizaciji rada i sistematizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.
    

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Partizan

Stiže topuz Kraljevića Marka sa Kosova iz 1389. u ruke Bratićke Vesne u Crnu Goru 2021....Ne zna Vesna šta bi s topuzom pa mlatara na sve strane odabrane i odobrene od SPC strane.

Partizan

Svi zaboravljamo NAJVAŽNIJE pitanje za Crnu Goru :Da li je Vesna dobila TJELOHRANITELJA?Ako jeste zašto MI to ne znamo i KO je TAJ?Ako je dobila TJELOHRANITELJA moramo joj obezbijediti i DUŠOHRANITELJA jer ŠTA je TIJELO bez DUŠE?Građani Crne Gore nisu BEZ DUŠE tj BEZDUŠNI prema Vesni.

Marina

@Predrag Malešić Da. Zveči !!! Ali mene upravo to najvise i brine! Jer joj se ocigledno MOZE !!! A sto govori o tome da ima “ leđa”!!! I generalno!Ovaj njihov bahatluk je nesto na sto treba obatiti paznju ! Sjeđeli bi oni na tronošcu,kao njihov gazda Vucic ispred Trampa da nema tih leđa!