11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bursać: Episkop desantni, Joanikije Crnogorce sveo na manjinu u Crnoj Gori

Stav

Comments 9

Bursać: Episkop desantni, Joanikije Crnogorce sveo na manjinu u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber
“To što ste vi Crnu Goru privremeno okupirali, prvo crkveno, a onda i institucionalno, pa ste joj otuđili svetinje, pa ste na koncu kao kakav toksični paket helikopterom ispušteni na teritoriju Prijestonice, nikako, ama baš nikako ne utiče da se većina prvoslavnih osjeća Crnogorcima.“

Za Antenu M piše: Dragan Bursać

Jovan Mićović aka Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije, ovih dana dao je svoj doprinos u klerikalizaciji nekada Javnog servisa građanske Crne Gore. Naime, narečena Radio televizija Crne Gore ugostila je Joanikija ovih dana i dozvolila mu, pa...pa bukvalno sve. Da priča, hipotetiše, hiperboliše, konstruiše, ne govoreći istinu blago rečeno dok je zapljuvavao crnogroski narod.

Sve u svemu, dakle, jedan običan dan u životu popa Crkve Srbije. 

Teško bi bilo na sebe natovariti breme mazohiste pa analizirati baš sve sve što je građanin Mićović sa pozicije moći u zemlji u kojoj je izvšena religijska kontrarevolucija susjedne zemlje, izgovorio. 

A ima toga, zaista na pretek, uz dvije krucijalne stvari.

Samo su Srbi prvoslavni, Crnogorce ko šiša

Kaže Jovan Mićović, na primjer, za Crnogorce:

“Ja se držim toga da su svi pravoslavni u Crnoj Gori Srbi, a po narodnosti Crnogorci". Pored toga što ova verbalna vratolomija služi da se zaluđeni i pogubljeni narod zbuni, ona predstavlja eksploziv kojim se minira baš ono najsvetije u Crnoj Gori, a to je crnogorstvo. I to sa jedne kvaziletističke i parareligijske pozicije. 

Prvo, svi pravoslavni u Crnoj Gori i de facto i de jure NISU Srbi. Da prostite građaninu Mićoviću, oni su većinom Crnogorci! Eto, nećete vjerovati, baš su to Crnogorci, koji žive, opet gle čuda, u svojoj zemlji Crnoj Gori. To što ste je vi privremeno okupirali, prvo crkveno, a onda posredno i institucionalno, pa ste im otuđili svetinje, pa ste na koncu kao kakav toksični paket helikopterom ispušteni na teritoriju Prijestonice, nikako, ama baš nikako ne utiče da se gro prvoslavnih-od Cetinja do Podgorice, ne samo izjasni-to je najlakše, nego i da se osjeća Crnogorcima, jer oni da prostite pope desantni sa Srbijom i Srbima namju gotovo ništa. 

Eto u duhu te vaše “tolerancije“, hajde da okrenemo stvar, pa da kažemo kako se svaki pravoslavac u Srbiji ima da osjeća kao Crnogorac, a po narodnosti može biti i Srbin. Nije ovo ni tako ludo, Crnogorci su imali stariju i prvotniju državu od Srbije, a kroz vijekove je ista u zla vremena bila utočište umnijim Srbima.

Vidite ovako postavljena premisa, na vašoj logici, ubola bi u srce velikosrpski hegemonizam i vjersku-svetosavsku supermaciju koja je pretpostavljena kao aksiom, a koja je nedavno nametnuta negdje odozgo između NATO helikoptera i podlovćenskog neba. A vi ste kao Porfirijev emisar, zapravo kao Vučićev namještenik zaduženi da vatru te hegemonije očuvate svim silma, pa i alogičko-paraistorijskim glupostima koje izgovarate. 

Najjednostavnije rečeno, ponavljam-nisu svi pravoslavni u Crnoj Gori Srbi, naprotiv, većina je Crnogoraca, a ostali su posrbice i to je njihovo pravo.

Kad iz Joanikija progovara namjera srpskog sveta

A što se tiče koncepta narodnosti drugih, ona je uvijek bila dio velikosrpskog projeka koji se sad prelijeva na srpski svet. Tako su narodnosti, jasno je to, sa demografske pozicije bile najjednotavnije rečeno manjine, koje tako “male“ ne mogu dobaciti do naroda. Dakle u bivšoj zajedničkoj zemlji tu su bili Ukrajinci, Rusini, Česi, Slovaci...njihove matice su bile negdje daleko, a oni ovdje, eto manjine, nacionalnosti, nikako narodi.

I šta hoćete reći, mitropolite helikoptersko-desantni, da su Crnogorci manjina u sopstvenoj zemlji, čijem identitetu pripada eventualno desetak minuta mjesečno na Javnom servisu, zajedno i malo folklora i napijeva? Ili ni toliko... 

Ehej, niko više istine o namjerama srpskog sveta u jednoj prosto proširenoj rečenici nije rekao od vas! Dakle, poenta i jeste, svesti Crnogorce na manjinu, na neku vrstu arhaičnog ukrasa ili privjeska u svojoj sopstvenoj zemljii, a koju su nekad imali i za čiju su se državnost, nezavisnot i opstojnost borili hiljadu godina??? Pa to je konkvistadorstvo!

Da, to je sva istina Mićovića Joanikija, namjesnika i okupatora iz reda Crkve Srbije. 

Kako smanjiti Cetinje za 90%

Jadnako vonja taj Joanikjev monolog neukaljan istinom, kad kaže da preko 90% Cetinjana nije bilo protiv ustoličenja. Pa onda sve to zabiberi ordinarnom laži, kao su protesti djelo Đukanovića (sic!). 

Dakle, staro i mlado sve što se kretalo i što je ustalo na Cetinju i nije vam, blago rečeno poželilo doborodšlicu, predstavlja 10% Cetinjana, pod ingerenicjom Đukanovića. Dakle, narod koji brani svoj identitet, koji je sve do jednog ustao da to pokaže, gušeći se u suzavacu, i one žene i đeca i starci u kolicima, svi su oni ta, gore rečena manjina, koja radi to što radi, da bi Đukanoviću spasila stražnjicu??? Još vam u ovoj laži samo fale lavovi kojim bi Cetinjani hranili specijalce, pa da vam i Milošević iz groba aplaudira.

Sram vas bilo!

A kako ćete poslije ovih rečenica pogledati tom istom narodu u oči, koje su još pune suzavca od vašeg ustoličenja?

Neće vam biti lako.

Džaba vam najgnusije laži, džaba vam otimanje Petrovića, Vojislavljevića, džaba vam prekrajanje povijesti, uzurpiranje i okupacija zemlje! Još jače sija Njegošev mauzolej nad vama, još jače grije krv Zvicera pod vama, jače se brani Crna Gora koja se i od starije mrake odbranila. 

A što se tiče kapelice, koju bi sa navodno na leđima svetosavlja srpskog peli na Lovćen, ne bi li kako sa Lovćena sunovratili mauzolej, neće moći nikada!

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Desantni marinac Džoksi je zapravo učinio veliku uslugu Crnogorcima, najzad su svi bili nacija Crnogorci bez obzira na vjeru i etničko porijeklo.Džoksi protiv tvog besramnog kleronacističkog desanta su bili i pravoslavni i katolici i muslimani, i Crnogorci i Bošnjaci i Hrvati i Albanci čak i Srbi.

Dragan

Svaka čast gospodine Bursać. Svakom pametnom čovjeku je jasno šta se u Crnoj Gori događa. Nadam se da im neće uspjeti da do kraja sprovedu pakleni plan, dok ima ijednog Crnogorca. A ima nas!

Mira

Crkva Srbije ne zasluzuju ovoliko mjesta u medijima Crne GoreCovjek lijepo ruca poslije napornog dana,uzme da prslista stampu,naleti na izjave Jovana Micovica i kompletan dan mu se smuci.