Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Irak: Sukob demonstranata i policije, ima mrtvih

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Irak: Sukob demonstranata i policije, ima mrtvih Foto: EPA-EFE / HAIDER AL-ASSADEE

Četiri osobe poginule su, a desetine povrijeđene u protestima u Iraku, kada su iračke bezbjednosne snage ispalile suzavac i gumene metke na demonstrante, saopštili su danas policijski i zdravstveni zvaničnici.

U Bagdadu je najmanje jedna osoba ubijena, a više od 30 povrijeđeno prilikom sukoba s policijom nedaleko od centralnog trga Tahrir, prenosi Rojters.

Tri osobe su ubijene, a 14 je povrijeđeno u gradu na jugu Nasiriji kada su bezbjednosne snage preuzele kontrolu nad mostom koji su danima okupirali demonstranti.

Populistički sveštenik Moktada el Sadr je sa svojim pristalicama organizovao antivladine proteste, a do sukoba je došlo kada su zvaničnici počeli da povlače barijere blizu trga Tahrir gdje demonstranti već mjesecima kampuju, kao i na mostovima preko rijeke Tigar.

Pristalice El Sadra počele su da napuštaju protestne kampove u toku noći, nakon što je on objavio da neće više učestvovati u demonstracijama.

U gradu Basri bezbjednosne snage upale su na glavno mjesto protesta i rasporedile snage kako bi spriječile da se demonstranti ponovo tu okupljaju i tom prilikom uhapšeno je najmanje 16 osoba.

Antivladini protesti počeli su još 1. oktobra prošle godine, a od tada je u nemirima stradalo više od 450 osoba.

Učesnici protesta traže povlačenje "korumpirane iračke elite" sa vlasti i okončanje miješanja stranih sila u državnu politiku.

 

Ostavi komentar

0/300