17 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija blokirala: Sedmi veto na rezoluciju o Siriji

Svijet

Comments 0

Rusija blokirala: Sedmi veto na rezoluciju o Siriji

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Rusija je uložila sedmi veto kako bi zaštitila sirijsku vladu od mjera Savjeta bezbjednosti UN, blokiravši pokušaj zapadnih sila da nametnu sankcije Damasku zbog optužbi za navodne napade hemijskim oružjem tokom šestogodišnjeg rata u Siriji.

Kina je podržala Rusiju i uložila svoj šesti veto na rezoluciju o Siriji. Rusija je saopštila da bi ta rezolucija, koju su izradile Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države, naškodila mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a između zaraćenih sirijskih strana u Ženevi, koji su počeli prošle nedjelje.

Devet članica SB glasalo je za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, dok su Egipat, Etiopija i Kazahstan bili uzdržani. Da bi rezolucija prošla, potrebno je devet glasova "za", a SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija ili Kina ne smiju uložiti veto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u utorak nacrt rezolucije "u potpunosti neprimjerenim".

"Ovo je tužan dan za Savjet bezbjednosti kada članice počinju da daju izgovore za druge države članice koje ubijaju svoj vlastiti narod. Svijet je definitivno postao opasnije mjesto", rekla je Savjetu bezbjednosti američka ambasadorka pri UN-u Niki Hejli nakon glasanja.

Zamjenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vladimir Safronkov rekao je da su izjave protiv Moskve u SV "nečuvene" i dodao: Bog će vam suditi.

"Današnji sukob nije rezultat našeg glasanja. To je rezultat činjenice da ste se odlučili za provokacije, a mnogo ste ranije znali koje je naše mišljenje", kazao je Safronkov.

Rezolucija je za cilj imala zabranu dostave helikoptera sirijskoj vladi, i stavljanje sirijskih vojnih zapovjednika na crnu listu nakon što je međunarodna istraga pod vođstvom SAD pokazala da su sirijske vladine snage navodno odgovorne za tri hemijska napada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR