16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada Kosova će voditi dijalog sa Srbijom

Region

Comments 0

Vlada Kosova će voditi dijalog sa Srbijom

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pristup tom procesu jedna je od glavnih tema kandidata za budućeg premijera Kosova u predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra.

Dva kandidata političkih partija koje su u prošlom sazivu bile u opoziciji, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredjeljenje su u izjavi za radio Slobodna Evropa, odbacili mogućnost da dijalog sa Srbijom predvodi predsjednik Kosova Hašim Tači.

Po njihovim riječima, ključnu ulogu u tom procesu imaće Vlada Kosova.

Vjosa Osmani je naglasila da će, u slučaju da postane premijerka, ona voditi dijalog sa Srbijom.

I Aljbin Kurti smatra da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, i da će, u slučaju da postane premijer, najprije pregledati sve ranije sporazume u briselskom dijalogu.

Kandidat koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je njegova odluka o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije doprinijela tome da Kosovo shvati da ne pristaje na uslove u procesu dijaloga sa Srbijom.

Nastavak dijaloga sa Kosovom Srbija uslovljava ukidanjem takse od 100 odsto, koja je na snazi od novembra prošle godine i za koju Haradinaj kaže da će ostati na snazi do postizanje sporazuma o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozvala na ukidanje takse i na stvaranje uslova za nastavak ovog procesa.

Fatmir Ljimaj, kandidat za premijera koalicije Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde, par dana ranije je putem otvorenog pisma upućenom ostalim kandidatima za premijera kazao da je za dijalog sa Srbijom potrebno jedinstvo političkog spektra kojeg nije bilo u prošlom sazivu.

"Svjesni smo da narod Kosova ne zaslužuje da se saveznici Kosova, oni koji su u najvažnijim trenucima bili uz naš narod, razočaraju zbog nedostatka institucionalne sposobnosti za donošenjem oduka koje su u interesu budućnosti zemlje", kazao je on.

Kandidat za premijera Demokratske partije Kosova Kadri Veselji nije se posljednjih dana izjašnjavao po pitanju dijaloga sa Srbijom.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Predizborna kampanja počinje 25. septembra i traje do 4. oktobra.

Na izbornim listama je 1060 kandidata za 120 mjesta u kosovskom parlamentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR