23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

31° / 20°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

30° / 20°

Subota

18.07.

28° / 20°

Nedjelja

19.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brnabić pozvala građane Srbije da ne idu u Crnu Goru: Nema potrebe da zovem Markovića

Region

Comments 12

Autor: Antena M

  • Viber

Brnabić pozvala građane Srbije da ne idu u Crnu Goru: Nema potrebe da zovem Markovića

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je "savršeno jasna" poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori. Ona je za televiziju B92 ocijenila da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja, ali ne i Srbije, pogrešna i da predstavlja "klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane".

''Ta njihova odluka je vođena političkim motivima, a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem ako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno'',  rekla je predsjednica Vlade Srbije.

Navela je i da vjeruje da će Podgorica promijeniti tu odluku pod pritiskom turističkog sektora.

''Vjerujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći dio njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gdje su nepoželjni, ali gdje god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju'', navela je premijerka.

Ona je ponovila da Srbija poštuje Crnu Goru kao susjednu državu i da se zalaže za regionalnu stabilnost i bolje povezivanje u cilju unapređenja kvaliteta života građana cijelog regiona.

''Ne razumijem kod nekih kolega u regionu da ne shvataju da mi kao region možemo napredovati i podići kvalitet života građana Srbije, BiH, Crne Gore samo ako radimo zajedno, ako je region miran, stabilan, bolje povezan'',  kazala je premijerka.

Navela je da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

''To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u posljednje vrijeme izabrali neki drugi put, da se u 21. vijeku bave osnivanjem crkve umjesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU, a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam'', rekla je Ana Brnabić.

Ocijenila je da reciprocitetom "nećemo dobiti ništa" i da je besmisleno zatvarati granice Srbije za 28 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

"Ne želimo da učestvujemo u tim igrama prošlosti već smo okrenuti budućnosti. Pozivam građane Crne Gore da dolaze u Srbiju, mi smo otvorena zemlja, želimo da ljudi dolaze ovdje, to je naša politika i neće se mijenjati zato što je politika nekog drugog potpuno drugačija", rekla je srpska premijerka.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb donio tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da "nešto ne računaju pretjerano na turiste iz Srbije".

"Više razmišljam kako da sve ljepote naše zemlje najbolje predstavimo našim građanima koji često bolje znaju strane nego naše turističke destinacije. Pozivam naše građane da ostanu tokom ljeta u Srbiji i uzdaju se u ljepote i usluge u svojoj zemlji, jer to je u smislu zdravstvene bezbjednosti najsigurnije, a i time direktno pomažete domaću ekonomiju u realno teškoj godini", rekla je Ana Brnabić.

Komentarišući odsustvo reakcija EU na odluku Podgorice, ona je rekla da punopravno članstvo u Uniji ostaje strateški put Srbije, ali i dodala da je ponekad i nedostatak reakcije, reakcija. 

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Anagustum

Hajd’ da i tome mitu o neibrživosti crnogorske ekonomije bez srbskih turista konačno doakamo!! Onaj mit daćemo” umreti od gladi” bez srbskog žita smo već “jedva” izdurali, mit da bez Srbije nikad nećemo u Evropu, itd,. Evo na red su došli srbski turisti- zadnji linija odbrane VeljeSrbske politike.

Baba

@Tako i treba, no je muka što mi tek sad kad gubimo nju i njenu kamarilu vidimo koliko smo izgubili. E, blago vama bistrima. Od 45-te do 90-te ste gradili po Hrvatskoj pa ste tada došli da nama solite pamet. Vama je jedina prava pjesma "ostajte tamo". DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

gost

Fino rece Nikolaidis juce: Da li Srbi mogu u sve zemlje EU? Jel Rusija otvorila granice za Srbe? Da li su i oni antisrpski raspolozeni? A i srpski drzavni mediji i mediji pod kontrolom drzave odavno vode kampanju protiv CG i ljetovanja u CG...