18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Subota

25.05.

24° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Pred Vladom teški zadaci, slijedi nabavka novog naoružanja

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 2

Vučić: Pred Vladom teški zadaci, slijedi nabavka novog naoružanja

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Milošem Vučevićem kojeg je imenovao za mandatara i za kojeg, kaže, očekuje da će dobiti podršku u Skupštini, kao i pred novom vladom veliki i teški zadaci.

"Mi smo u specifičnom položaju jer smo jedini u neutralnom vojnom statusu u ovom dijelu regiona. Uvijek smo spremni da se zaštitimo, ali mi nikome ne prijetimo", rekao je Vučić 31. marta, prilikom obilaska pripadnika Vojske Srbije (VS) na vojnom aerodromu u Batajnici.

On je najavio nabavku novih lovačkih aviona kao i artiljerijskog oruđa, višecjevnih raketnih bacača.

Vučić je rekao da se u vojsku ulaže više nego ikad ranije i najavio da će na poligonu, na Pešteru 20. aprila, biti prikazano dejstvo dronova domaće proizvodnje.

Mandatar Vučević je rekao da će vojska imati maksimalnu podršku i u novoj vladi, zajedno sa Vučićem, navodeći da je vojska garant opstanka suverene i nezavisne Srbije.

Bio i Dodik: 'Zagledani smo u Srbiju'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe bio prisutan, rekao je da moćna Srbija predstavlja sigurnost i za Srbe u RS koja je "zagledana u Srbiju".

"Mi smo tamo zgurani u neku vještačku strukturu koja se zove Oružane snage Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

O 'špijunskom balonu'

O saopštenju Ministarstva odbrane od 30. marta da su radari iznad Valjeva otkrili nepoznatu letjelicu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kad idući put u srpski vazudušni prostor uđe špijunski balon treba ga odmah srušiti da se utvrdi čiji je.

"Da li je bio balon ili veliki špijunski dron", pitao je Vučić pripadnike Vojske Srbije 31. marta, prilikom obilaska jedinica na vojnom aerodromu u Batajnici, nakon čega mu je rečeno da je bio balon.

"Brzo je napustio vazdušni prostor, čim prikupi podatke, ode", rekao je Vučić i doda da "sljedeći put kad se otkrije, treba dejstvovati i srušiti odmah na sve načine".

Odgovarajući na pitanja novinara na aerodromu u Batajnici o optužbama da sarađuje sa mafijaškim klanovima, Vučić je novinarima postavio kontrapitanje kako zamišljaju da "jedan predsjednik države ima vremena da se bavi kriminalnim poslovima".

O Kurtijevoj najavi tužbe za genocid

Vučić je u izjavi pomenuo i kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti), navodeći da on preti Srbiji tužbom za genocid upravo sada, jer želi da koristi institucije Savjeta Evrope (SE) i da preko njih pokreće tužbe protiv Srbije.

Premijer Kosova Kurti rekao je 30. marta da se vlasti spremaju da optuže Srbiju za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

"To je dio masivnog plana za napade i pritisak na srpski narod i Srbiju. Izdržaćemo i pobijedićemo", rekao je Vučić.

On je naveo da su takvo ponašanje Kurtiju prije nekoliko dana omogućili izvjestilac za Kosovo Dora Bakojani i zapadne zemlje davanjem preporuke da Kosovo uđe u SE.

Kako je Vučić rekao, Kurti je do sada čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za genocid jer Kosovo nije priznato u UN i ne može da podnese tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom.

"To može neko drugi u njegovo ime, što je preteško političko pitanje", objasnio je Vučić, navodeći da Kurti umjesto toga sada želi da iskoristi institucije SE za podnošenje tužbe protiv Srbije

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mito

Pitanje je ko se samo ugrađuje u ovu nabavku!