16 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Beograd: Poznati fotoreporter Tomislav Peternek neće biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, Šapić tvrdi da ne ispunjava kriterijume

Region

Comments 0

Beograd: Poznati fotoreporter Tomislav Peternek neće biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, Šapić tvrdi da ne ispunjava kriterijume

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Privremeni organ Beograda nije prihvatio inicijativu da poznati fotoreporter Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Podsjećamo, Peternek je preminuo 24. marta. 

Iako su predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja u Privremenom organu podnijeli inicijativu da se Peternek sahrani u Aleji zaslužnih građana, predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nisu je prihvatili, saznaje UNS, prenosi FoNet.

Član Privremenog organa iz koalicije Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović izjavio je da je tražio da se tom tačkom dopuni dnevni red sjednice, ali ona nije uvrštena u dnevni red.

On je rekao da je predsjednik Privremenog organa Aleksandar Šapić objasnio da postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume po tom dokumentu da bude sahranjen na ovom mjestu.

Ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana regulisano je Odlukom o uređivanju groblja i sahranjivanju, u kojoj piše da na ovom mjestu može biti sahranjena osoba „koja je u toku života dobila najviši stepen odlikovanja Republike Srbije, ona koje je stekla zvanje akademika Srpske akademije nauka i umjetnosti i lice kome je dodijeljeno zvanje počasni građanin Beograda“.

U Odluci piše i da „gradonačelnik grada Beograda može odlučiti da i drugo lice može biti sahranjeno u Aleji zaslužnih građana, koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je djelovalo“.

Ćerka Tomislava Peterneka, Olja, na komemoraciji je istakla da je on imao želju da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Peternek je istaknuti srpski fotograf i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svjetskim listovima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR