13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Todorović u "Živoj istini": Ujak Adolfa Hitlera 1931. postavio ploču na budvanske zidine!

Živa istina

Comments 5

Todorović u "Živoj istini": Ujak Adolfa Hitlera 1931. postavio ploču na budvanske zidine!

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Živu istinu" pratite od 14h na Anteni M i Prvoj.

I dok konačno priča o spornim bilbordima u Budvi ne dobije epilog, predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, slikar Rajko Todorović Todor gostujući u "Živoj istini" ukazuje na činjenice, koje pojedini hoće pošto-poto da ospore.

"Ta ploča na budvanske zidine postavljena je 1931. godine. Ban Krulj koji je proglašen počasnim građaninom Budve je postavio tu ploču. Ban Krulj je, inače rođeni ujak Adolfa Hitlera, njegovo djelo je najprimitivniji rasizam. Ja pozivam građane da pročitaju samo naslove djela tog čovjeka."

Todorović u „Živoj istini“ govori o crnogorskom identitetu, zašto smo društvo u kojem se i dalje nipodaštava istorijski, kulturni identitet Crne Gore, ko – po njegovom mišljenju - kuje takve planove, zašto institucije ostaju nijeme...

Rajko Todorović Todor smatra da su u Crnoj Gori zaštićeni svi, osim – Crnogoraca.

Olako se i bez kazne može rušiti kulturno nasljeđe, identitet, stvarati novi... Objašnjava kako se došlo do situacije da se gotovo svaka priča o čuvanju crnogorskog, pretvori u navodno širenje podjela, zamjenu teza, prećutkivanje suštinskih pitanja...

"Zato su krive i neke političke strukture, nereagovanje države Crne Gore, slabost njenih institucija, nesvijest njihova zašto su oni tu i šta treba da rade."

Demokratsko je pitanje, kaže Todorović, i osuda nekog. Rijetke su zemlje u kojima bi se dozvolile slične situacije...

"Žarište toga je Srpska crkva u Crnoj Gori. SPC to radi sistematski, i to radi gotovo stotinu godina. Za to ima ogroman novac.Manastir Ostrog je jedan od najbogatijih manastira uopšte. Neka neko izračuna, godišnje prihoduje između 20, 30, 50 miliona, koliko je to samo za 100 godina...?"

Odgovarajući na pitanje da li su glasnije adrese uspjele da utjeraju strah u kosti mnogima kojima je stalo do Crne Gore, ali koji ćute, Todorović je jasan.

"Ako država nastavi ovako, plašim se da smo krenuli u zlo, jer ja dobro poznajem Crnogorce. Doći će do samoorganizovanja Crnogoraca da se brane, a onda je sve moguće."

Todorovićeva nedavna izjava da dokazani neprijatelji Crne Gore ne mogu dobiti Trinaestojulsku nagradu izazvala je veliku polemiku u javnosti...

O tome, između ostalog, govori u današnjoj "Živoj istini", koja će biti emitovana u 14 sati na Anteni M i Prvoj TV.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Maśa

Kako su se navukli na mrežama. Duhovni ujak Hitlera, u smislu da je prije Adolfa propagirao fašizam.

Giro D'Shabo

Mogao bih se kladit u zlatnu kasiku da je ujak tog nepomenika bio gradjevinski preduzimac, prije nego je usao u politiku.