11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Latinka Perović u "Živoj istini": Najopasnije je ne razumjeti svoje vrijeme i ići za iluzijama prošlosti

Živa istina

Comments 4

Latinka Perović u "Živoj istini": Najopasnije je ne razumjeti svoje vrijeme i ići za iluzijama prošlosti

Autor: Milica Mandić

  • Viber
Pratite danas od 14 sati na radiju Antena M i TV Prva

Istoričarka Latinka Perović gošća je Darka Šukovića u "Živoj istini". Objašnjava zašto su studentski protesti '68, nakon pola vijeka mit, a ne na činjenicama objašnjen fenomen; zašto tvrdi da su, po svojim zahtjevima, zapravo, bili podrška dogmatskim snagama u Savezu komunista, a ne reformatorima; kakva je bila uloga Dobrice Ćosića i grupe profesora koji su se srijetali sa njim uoči protesta; kako je vrh partije gledao na bunt studenata...  

U svom naučnom radu dr Latinka Perović istražuje zašto su svi pokušaji modernizacije Srbije bili poraženi od projekata u čijoj je suštini bilo razmicanje granica, odnosno povećanje državne teritorije. Na jednoj strani neuspješni pokušaji evropeizacije, na drugoj sve dominantnija svijest da se kao ključna mjera stvari u državnoj politici uzme odnos prema Rusiji...

"Mi smo prošli kroz jedan duboki intelektualni i moralni pad društva. Mi  imamo jedno odsustvo potencijala da razumijemo vrijeme u kojem živimo, i dalje smo mi u sukobu sa tim vremenom. Sa političkog stanovišta mislim da je to nešto najopasnije što može da se desi, ne razumijeti svoje vrijeme i ići za nekim tlapnjama i iluzijama koje pripadaju, ne samo davnoj prošlosti, nego konstruisanoj prošlosti," upozorava Perović.

Nekadašnji sekretar CK SK Srbije, smijenjena zajedno sa Markom Nikezićem i, po nekim analizama, možda i svih 12 hiljada sljedbenika, tokom "sječe liberala" 1972. Latinka Perović pokušava da objasni kako je aktuelna crnogorska vlast ostala "u sedlu" i nakon tri izuzetno rizična poteza: obnove nezavisnosti, priznanja Kosova i članstva u NATO?

Šta ugledna istoričarka i uticajna analitičarka društvenih i političkih zbivanja u Srbiji i regionu misli o tezi da EU svoju nespremnost na prijem novih članica pokušava da maskira provociranjem incidentnih situacija, koje bi trebalo da pokažu kako države-kandidati još nijesu spremne za članstvo, te da tako daju "alibi" Briselu za "zamor od proširenja"?

Odgovor na to i niz drugih pitanja saznaćete u "Živoj istini", počev od 14 sati na Anteni M i TV Prva!

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Ziva istina je van konkurencije i zbog gostiju i zbog voditelja. Volio ga ili mrzio ali Šukovic ima vise u glavi nego svi voditelji skupa.

Marko

@Sprdnja Iz ugla ekskluzivnosti i vaznosti, jedan u datom trenutku, drugi više decenija, definitivno jesu.

Sprdnja

@Marko Znaci Sasa Sindjelic i Amfilohije su posebna klasa? Zanimljivo