20 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Riječ nemoguće jedino je moguće naći u rječnicima budala.“

Izvor: Foto: Wikipedia

Istorija

Comments 0

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

„Riječ nemoguće jedino je moguće naći u rječnicima budala.“

Na današnji dan, 15. avgusta 1769. godine, u gradu Ajačo na Korzici, rođen je Napoleon Bonaparta, francuski imperator i vojskovođa.

Poticao je iz ugledne, gospodske porodice, a bio je četvrto od jedanaestoro đece Karla Bonaparte i Marije Leticije Ramolino. Školovanje je započeo u školi za dječake u svom rodnom gradu, a kada mu je bilo 10 godina, roditelji su ga poslali zajedno sa starijim bratom Džozefom u vojnu školu za aristokrate u Brijanu u Francuskoj.

Nakon što je maturirao u toj školi, upisuje elitnu Kraljevsku vojnu školu u Parizu. Bio je inteligentan i izuzetan student, a škole koje je pohađao obezbijedile su mu kvalitetno obrazovanje.

„Riječ nemoguće jedino je moguće naći u rečnicima budala.“ – Napoleon Bonaparta

Drugi poručnik francuske vojske postao je 1785. godine, kada je krenuo u vojne pohode. Uprkos tome i dalje je često odlazio na Korziku brinući se o svojoj porodici, pa je čak jedno vrijeme i vodio domaćinstvo kada mu je otac preminuo.

U komandanta francuske vojske u Italiji unaprijeđen je 1796. godine, đe je svojim izvanrednim vođstvom primorao Austriju i njene saveznike da sklope mir s Francuskom. Dvije godine kasnije, u pokušaju da prekine britanske trgovačke pohode ka Indiji, osvojio je Egipat koji je tada bio pod vlašću Otomanskog carstva. Međutim, Britance nije uspio da porazi i njegova flota nasukala se nakon bitke na Nilu.

Ubrzo potom, Francuska je bila suočena s novom koalicijom – Austrija i Rusija su sklopile savez s Britanijom. Napoleon se vraća u Pariz, čija se vlada nalazila u ozbiljnoj krizi. Iskoristivši situaciju, Napoleon je u novembru 1799. godine izveo državni udar i postao prvi konzul, čovjek na čelu francuske vlade koji ima gotovo neograničenu moć.

Doživotni konzul s pravom da imenuje svog nasljednika postao je 1802. godine, a samo dvije godine kasnije proglašen je i francuskim carem.

Pod njegovim rukovodstvom život u Francuskoj znatno je poboljšan. Centralizovao je vladu, stvorio Francusku banku, ponovo proglasio rimski katolicizam državnom religijom, sproveo pravne reforme uvodeći Napoleonov zakonik i preuredio program obrazovanja u državi.

Napoleonova vojska je 1800. godine porazila Austrijance u bitki kod Marenga, nakon koje je vodio pregovore o miru u Evropi, a uspostavljajući ga, Francuska je ojačala. Tri godine kasnije Britanija je nastavila rat s Francuskom, a ratu su se pridružile Austrija i Rusija.

Britanija je nanijela poraz francuskoj floti u Trafalgarskoj bitki (1805), nakon čega Napoleon odustaje od svojih planova da napadne Englesku, a umjesto toga okreće se austrijsko-ruskim snagama, savladavši ih u bitki kod Austerlica kasnije iste godine.

Time je osvojio nove teritorije, pripojivši Francuskoj i teritoriju Kraljevine Pruske koja mu je omogućila kontrolu nad cijelom Evropom. Sveto rimsko carstvo bilo je uništeno, stvorene su Holandija i Vestfalija, a tokom narednih pet godina Napoleon je na čelo osvojenih oblasti (Holandija, Vestfalija, Italija, Španija i Švedska) postavljao svoje rođake i ljude koji su mu bili odani.

Španski rat za nezavisnost počeo je 1808. godine. Porazi francuske vojske koji su uslijedili skupo su koštali državu, presušujući njeno vojno bogatstvo. Napoleonov napad na Rusiju 1812. godine završio se katastrofalnim povlačenjem. Koaliciji je sve polazilo za rukom, prouzrokujući konačan pad Pariza u martu 1814. godine.

Napoleon je bio u izgnanstvu na mediteransko ostrvo Elbu, s kojeg je već iduće godine pobjegao i vratio se u Pariz ponovo uspostavljajući svoju vladavinu. Međutim, na vlasti je ostao svega 100 dana, doživjevši konačan poraz u bitki kod Vaterloa 18. juna 1815. godine.

Nakon što je abdicirao, Britanci ga šalju na udaljeno ostrvo Svetu Jelenu u Atlantskom okeanu. Tamo je proveo ostatak svog života, pišući svoje memoare.

Umro je 5. maja 1821. godine od raka.

Napoleon se 1796. godine oženio Žozefinom Boarne, šest godina starijom udovicom koja je imala dvoje đece. Više od 10 godina kasnije, shvativši da mu Žozefina neće podariti željenog nasljednika, poništio je brak kako bi mogao da pronađe ženu s kojom će moći da ima đecu.

Tako se 1810. godine oženio Marijom Luizom, kćerkom austrijskog cara, kao znak saveza s Austrijom. Naredne godine mu je Marija rodila sina, Napoleona II. Pored sina s Marijom, Napoleon je imao i nekoliko vanbračne đece.

Zanimljivosti:

  • Napoleon Bonaparta je bio veoma sujevjeran.
  • Bojao se mačaka i otvorenih vrata. Svako ko je ulazio u prostoriju u kojoj se on nalazio morao je da se provuče kroz poluotvorena vrata i brzo ih zatvori.
  • Nije mogao da podnese miris svježe boje.
  • Bio je radoholičar i spavao je samo 4 ili 5 sati dnevno.
  • Često je oblačio odjeću seljaka, šetao ulicama Pariza i tako prerušen ispitivao ljude o samom sebi, na taj način prateći svoju popularnost u narodu.Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR