11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Piraterija oko „trobojke”: Srbi 1835. tvrdili da im je prva zastava - sadašnja hrvatska trobojka

Istorija

Tag Gallery
Comments 20

Piraterija oko „trobojke”: Srbi 1835. tvrdili da im je prva zastava - sadašnja hrvatska trobojka

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Orkestrirano farbanje javnih površina u trobojnu zastavu crveno-plavo-bijelu „opravdavaju” tezom o iskonskoj srpskoj zastavi, koja svjedoči i o „srpskome identitetu” istorijske Crne Gore.

To je potpuni nonsens. Crveno-plavo-bijela trobojka je srpska zastava dizajnirana i odobrena u relativno novija vremena – od Turaka.

Sljedeći nonsens je i tvrdnja: ta trobojka je bila zastava Knjaževine (Kraljevine) Crne Gore, po Ustavu iz 1905. godine. Ali Ustav ne pominje nikakvu službenu ili neslužbenu zastavu. U čl. 39 Ustava piše sljedeće: „Narodne su boje: crvena, plavetna i bijela”.

„Narodne boje” se odnose samo na dvorsku zastavu Nikole I Petrovića-Njegoša, dizajniranu baš u to vrijeme; imala je na plavetnome polju krunu iznad inicijala „H.I.” (Nikola Prvi).

Na drugoj strani, tradicionalna crnogorska državna zastava je imala jedinstvenu i dominantnu podlogu kao i savremena – crvenu. Na njoj je bio ili krst ili crnogorski grb; hiljade dokumenata, fotografija i slika o tome svjedoče. Crnogorski državni grb utvrđen je čl. 38 Ustava iz 1905. godine:

„Grb je Knjaževine Crne Gore dvoglavi bijeli orao sa carskom krunom nad orlovskijem glavama, sa carskijem skiptrom u desnoj, a sa šârom u lijevoj kandži. Na prsima mu je lav na crvenom štitu”.

U čl. 40 Ustava iz 1905. je zapisao da je Crnogorska crkva – autokefalna.

***

Srbi, tj. njihovo Osmanskoj carevini vazalno Knjaževstvo Serbija izglasalo je 1835. Ustav (tzv. Sretenjski ustav).

U Glavi drugoj čl. 3 Ustava Knjaževstva Serbije doslovno piše:

„Boja narodna Srbska jest otvoreno-crvena, bjela i čelikasto-ugasita”.

Dakle, ondašnji Srbi tvrde da njihova zastava nema izgled sadašnje srpske trobojke, nego je raspored bojâ identičan zastavi Holandije (ustanovljenoj 1815. godine), ili trobojci savremene Republike Hrvatske, doduše, bez šahovnice: CRVENA-BIJELA-PLAVA (čelikasto-ugasita)!

Sretenjski ustav je potrajao svega dvije neđelje. Porta (Bâb-ı Âli Osmanlı Devleti) je 1838. vazalnome knezu Srbije Milošu Obrenoviću izdala ferman kojim „dade i srbskom narodu trobojni barjak, na kome će gornji čast crvene, sredni plavo, a doljna bele boje biti”.

Istanbul, dakle, ima „copyright” na dizajn zastave koju Srbi doživljavaju kao svoju.

Jedna od ondašnjih varijanti srpske trobojke u upotrebi sadržavala je na crvenome polju tri bijela polumjeseca sa zvijezdom – simbolom Islama, a na plavome polju grb sa krstom i četiri grčka slova „β” (beta).

Četiri puta „β” se „iščitava” kao „4 x slovo S” („C” ćirilično), ili: „Samo sloga Srbina spašava”.

Zastava Srpske pravoslavne crkve usvojena 1931. je „trobojka: crveno-plavo-belo, sa zlatnim krstom i ognjilima”.

4 x slova „C” ili „ognjila” (? – kresiva) nemaju istorijskoga utemeljenja; sve to je novokomponovana piraterija.

Istinski akronim 4 x „β” oko krsta je tradicionalni grčki (vizantijski) simbol. Znači: „Car Careva caruje nad carevima” (βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

4 x „β” je tokom 13. vijeka usvojen od čuvene carske dinastije Paleologa (Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος). Turski sultani, po osvajanju Carigrada, smatrani su legitimnim nasljednicima milenijumske krune Vizantijske carevine, uključujući i Paleologe.

Njegoš je žalio:

„…Vizantija sada nije drugo

no prćija mlade Teodore;

zvijezda je crne sudbe nad njom.

Paleolog poziva Murata…”

Niti jedan dokument ne svjedoči o prisustvu „srpskoga” simbola „4 x C” u Crnoj Gori prije 1918. godine; naravno, toga uopšte nema ni na crvenome tepeluku nacionalne kape Crnogoraca.

Istorija, kulturno naslijeđe i savremenost akronima 4 x „β” oduvijek ima svoje autentično grčko nacionalno značenje, a srpsko „transkribovanje” u 4 x „C” ili u „ognjila” je banalna krivotvorina…

 

 

 

 

 

 

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Jozo

Ratko nas Crnogorce zanima nasa zgodovina koju ce mo odbraniti . A to koje bio sluga vazal 500 g pod turcima to vi treba da znate . Mi CG nijesmo iz te price . Tacno je da znamo i dobro je da znamo .

Drobnjak

@Vasilije: Ti napisa “Niste”, što, ako nismo braća ?

Vasilije

@Немања A što se ti time baviš? Manite se svoja posla. Nismo mi nikakva braća jer braća: Ne ukidaju državu Ne ukidaju crkvu Ne pale kuće Ne siluju žene Ne lome popovima zube Ne tamniče familiju Ne negiraju identitet i postojanje Niste nam vi braća