11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nije Nemanjin grad, nego je STARI GRAD, tako veli vojvoda Marko Miljanov

Istorija

Tag Gallery
Comments 13

Nije Nemanjin grad, nego je STARI GRAD, tako veli vojvoda Marko Miljanov

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miroslav Ćosović

Srpska crkva na današnji dan, 26. februara, slavi Sv. Simeona Mirotočivog poznatijeg kao Stefan Nemanja.

ROĐEN U RIBNICI, KRšTEN U RIMOKATOLIČKOJ CRKVI: Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića rođen je u Ribnici (smatra se da je to današnja Podgorica), kao dijete izbjeglice iz Raške, vjerovatno 1113. godine, umro je u Hilandaru, 1199. godine. Ima i mišljenja da je rođen u Spužu, a da je Ribnica naziv za oblast, i ta mišljenja ne treba tek tako zanemariti jer su potkrijepljena izvorima. Ipak, većina naučnika misli da je Nemanja rođen na teritoriji današnje Podgorice.

Pošto u Duklji nije bilo pravoslavnih sveštenika, Nemanja je kao beba kršten po rimokatoličkom obredu, o tome akademik SANU Miloš Blagojević piše:

“_U doba velikih meteža u Srbiji, najverovatnije posle smrti župana Vukana (oko 1112), Nemanjin otac Zavida sklonio se u Duklju. Tu se, u Ribnici, (Podgorica, danas Titograd), rodio njegov najmlađi sin Stefan Nemanja, koji je tu i kršten po katoličkom obredu, jer u to doba onde nije bilo pravoslavnih sveštenika_.” (Miloš Blagojević, _Srbija u doba Nemanjića_, Beograd, 1989, strana 35)
Kasnije je kršten i po pravoslavnom crkvenom obredu.

NEMANIN GRAD JE NAZIV IZ KOLEKCIJE BAJKI: Srpsko sveštenstvo i srpski nacionalni radnici u Crnoj Gori, uporno staru podgoričku tvrđavu nazivaju Nemanjin grad, iako je taj naziv nastao između dva svjetska rata, u vrijeme dok je Crna Gora bila dio Srbije, u sastav Srbije Crna Gora je ušla na nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini.

Tvrđavu na ušću Ribnice u Moraču sagradile su Osmanlije u 15. vijeku, uglavnom kao zaštitu od zetskih/crnogorskih plemena, a Turci su se isto tako utvrđivali i u raznim drugim gradovima na ovom prostoru.

Turci su tvrđavu nazvali Depedögen, a u turskom arhivu dokument o tome je pronašao akademik SANU Branislav Đurđev, na što je ukazao R. Rotković u knjizi "Kratka ilustrovana istorija crnogorskog naroda" (Cetinje, 1996, str 31). Radoslav Rotković još piše da su više puta vršena arheološka istraživanja i da nijesu nađeni ostaci starijeg utvrđenja: "_...a ova turska tvrđava je zidana 1474, i ispod nje nema starije građevine. To je prvo ustanovio Zavičajni muzej Titograda odmah poslije rata, a potom i Srpska akademija nauka 1974. godine. Ko gođ želi može sam da se uvjeri da onaj zid tvrđave nije ukopan u zemlju, da pod njim nema starijih temelja, zato što je širok metar i počiva na ledini, a širok je zato što su se tada pojavili topovi iz Lombardije, koje je imao Ivan Crnojević_." (_Nemanjin grad nikad nije postojao_, Pobjeda, 9. april 2011)

Konstantin Jireček (1854-1918) jedan od utemeljivača ozbiljne istorijske nauke na ovim prostorima, piše: "_U godini 1474. sagradiše Turci u blizini tvrđavu Podgoricu.._." (_Zbornik Konstantina Jirečeka I_, Beograd, 1959, str 230)



Imamo siguran dokaz kako je prije I svjetskog rata narod imenovao staru podgoričku tvrđavu. Marko Miljanov u njegovom djelu Primjeri čojstva i junaštva, u priči "Beg Zotović i vezir skadarski" kaže:

"_Poslije jedanaes' godina udari vezir na begove Zotovića i Alilagića, izagna i' iz Zete i Podgorice. Kad su se njine vojske bile oko Podgorice, pogoniše se od Staroga Grada i Ribnice do Vezirova mosta. Vezir je gledâ sa Staroga Grada kako beg Zotović igra konja između bojeva, ugoni ga u vezirovu vojsku, te mu i' bije i siječe._" (_Primjeri čojstva i junaštva_, Zavod za školstvo, Podgorica, 1993, str 62)

Vojvoda Marko nije znao za Nemanjin grad, jer je taj naziv izmišljen poslije njegove smrti u kolekciji bajki koje služe da se stvori novi - necrnogorski identitet pravoslavaca u Crnoj Gori.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Nemanjin Grad

Srednjovjekovni krst je pronadjen na zidinama Nemanjinog Grada...tu je bila crkva, tu je rodjen Stefan Nemanja.

Zlatibor Vukasovic

@Giro D Shabo Zvanicna politika CG je da idemo u EU. Znaci li to da cemo kroz to ujedinjenje sa ostalim drzavama Evrope biti asimilovani?

Zlatibor Vukasovic

@Giro D Shabo Pa kako se zvala ta "ujedinjena drzava" Crne Gore i Srbije?!? Bas me interesuje njen naziv!