8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski glasnik: Nije za Crnu Goru da bude provincija Šumadije

Istorija

Comments 10

Crnogorski glasnik: Nije za Crnu Goru da bude provincija Šumadije

Autor: Antena M

  • Viber

Istražio i priredio: Mr Novak ADŽIĆ, pravnik i istoričar

Zahvaljujući ljubaznosti Novaka Adžića Antena M ekskluzivno objavljuje dokument koji, prema njegovim riječima, dosad nije korišćen u inaučnoj istoriografiji, publicistici, niti objavljivan u medijima. Uz zahvalnost našem pravniku i istoričaru, pročitajte kratak ali upečatljiv pasus objavljen u Crnoforskom glasniku, u Detroitu, prije ravno 96 godina.

 “Crnogorski glasnik” u članku pod naslovom “CRNOGORSTVO” piše:

 “Crnogorstvo je simbol viteštva, čojstva, poštenja, kavaljerstva! Poslije boja s kopljem u trnje! Sjetimo se ovoga! Da ne bude kasno. O ljudi! Kome nadima grudi prava crnogorska, slovenska krv osjetiće da ulog Crne Gore-na Balkanu, u Slovenstvu i Evropi-nije da bude provincija Šumadije. Ko to ne osjeća, ne može se za to ni boriti. Kad to u većini ne bismo osjećali-Crna Gora bi bila zbrisana pod srbijanskim kopitima. Tako bi ostalo, dok se ne pojavi novo pokoljenje-kao ranija, za pjesmu stvoreno-koje bi uspostavilo tok istorije, stare slave. Svaki narod je neimar svoje sudbine Crnogorci! Gdje nam je ponos, pregnuće? Stara mu majka, nije Crna Gora stvorena da bude prišipetlja, niti šipka pri srbijanskoj ostraguši!“

 IZVOR:

 („Crnogorski glasnik“, oficijelni organ Crnogorskog potpornog saveza i Crnogorske narodne stranke seljaka i radnika, Detroit, Mičigen, SAD, godina IX, broj 62, petak 15 avgusta 1924, str. 1, članak „Crnogorstvo“).

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

vladika d.

Crnogorci imaju svoje svece koje do prije 30 god. SPC nije priznavala. Moj djed je na gjavi nosio crnogorsku kapu, oblacio crnogorsko odijelo, o pasu crnogorsi levor, igrao crnogorko kolo, pjevao crnogorske pjesme itd. Ratovao je u tri rata xa slobodu CG a u onom 1912 da oslobodi tvojega djeda od Turaka. Ako je tvoj djed nosio dimije i placao harac prve bracne noci budi sto oces ali suti.

vladika d.

Crnogorci su smatrali da su vjere srpske tj. pravoslavne a srpstvo skup svih pravoslavnih na Balkanu koji bi mogli jednog dana da se udruze u jednu drzavu. Jugoslavija odnosno jugoslovenstvo ponistilo je tu ideju za sva vremena.

Roksana

@Moso , čemu Vi to? Crnogorci su poseban narod, etnicki i etički. Ne mozete floskulama protiv istne. Sam sveti Petar Cetinjski za sebe kaže da je "prirodni Crnogorac". Nema drugih pravoslavnih Crnogoraca sem " prirodnih". Oni koji su postali PROZELITI mogu sebe zvati kako im drago, pa i Srbi (!).