17 °

max 17 ° / min 10 °

Četvrtak

21.10.

17° / 10°

Petak

22.10.

19° / 14°

Subota

23.10.

19° / 14°

Nedjelja

24.10.

16° / 8°

Ponedjeljak

25.10.

18° / 6°

Utorak

26.10.

17° / 9°

Srijeda

27.10.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Crnogorski glasnik: Nije za Crnu Goru da bude provincija Šumadije

Autor: Antena M


Dubito

Da je sreće dvije trećine CG bi se potpisale ispod ovog teksta. No svetosavski klero-fašizam je umnogome uspio da zarazi naŠ narod svojim lazima i mitovima.

Imemoje

@Dubito a viđi, dokle god ti svoje sunarodnike nazivaš fašistima i lažovima, ne očekuj pomirenje.

Crnogorac

Nekad macem nekad perom Crna Gora odbanit se mora Predaka adet zove za se brane boje Crne Gore

Surovo realan

Dokument? Ovo nije dokument već glasnik dijaspore u kojem je.moglo da se iznese lično mišljenje. U koliko primjeraka je štampan i ko ga je finansirao bi trebalo informisati javnost.

Roksana

@Surovo realan , zar Glasnik od prije vijek nije dokumenat? Hocete da demantujete kolektivni stav u publikaciji? NARAVNO DA JE DOKUMENAT!

Moso

Pa i ovde se govori o drzavnosti Crne Gore, i zalaze se za njenu samostalnost, a to niko i ne spori. Nidje se ne pominju i razdvajaju Srbi, iz obe drzave vec Su Crnogorci i Srbijanci po teritoriji. A nek nadje taj vajni istoricar koje su svece tada slavili u Crnoj Gori i dijaspori.

Roksana

@Moso , čemu Vi to? Crnogorci su poseban narod, etnicki i etički. Ne mozete floskulama protiv istne. Sam sveti Petar Cetinjski za sebe kaže da je "prirodni Crnogorac". Nema drugih pravoslavnih Crnogoraca sem " prirodnih". Oni koji su postali PROZELITI mogu sebe zvati kako im drago, pa i Srbi (!).

vladika d.

Crnogorci su smatrali da su vjere srpske tj. pravoslavne a srpstvo skup svih pravoslavnih na Balkanu koji bi mogli jednog dana da se udruze u jednu drzavu. Jugoslavija odnosno jugoslovenstvo ponistilo je tu ideju za sva vremena.

vladika d.

Crnogorci imaju svoje svece koje do prije 30 god. SPC nije priznavala. Moj djed je na gjavi nosio crnogorsku kapu, oblacio crnogorsko odijelo, o pasu crnogorsi levor, igrao crnogorko kolo, pjevao crnogorske pjesme itd. Ratovao je u tri rata xa slobodu CG a u onom 1912 da oslobodi tvojega djeda od Turaka. Ako je tvoj djed nosio dimije i placao harac prve bracne noci budi sto oces ali suti.

Johnny

Kakvo slovenstvo, slaven je rijec kojom su Vikinzi zvali svoje stepske robove. Nasi stari su iz Kastriota, Klimenata, Mirditona. Ilirskih plemena Diokleja i Labeja. Kako rece vladika Vasilije, ovaj narod je od Aleksandrovih junaka, to je 3 vijek do nove ere. Crnogorstvo je nas jedini dom.