5 °

max 5 ° / min -2 °

Subota

16.01.

5° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pod kojom zastavom je sahranjen kralj Nikola? Pozivamo Amfilohija za svjedoka…

Istorija

Tag Gallery
Comments 11

Autor: Antena M

  • Viber

Pod kojom zastavom je sahranjen kralj Nikola? Pozivamo Amfilohija za svjedoka…

 Piše: Vladimir Jovanović

Kralj Nikola I Petrović-Njegoš, po želji njegove šćeri kraljice Italije Jelene Savojske, sahranjen je početkom marta 1921. u ruskoj crkvi Hrista Spasitelja (Храм Христа Спасителя) u Sanremu (Italija).

U istu grobnicu je docnije sahranjena kraljica Milena, a u istoj crkvi i crnogorske princeze: Ksenija i Vjera, kao i njihove sestre, ruske knjaginje Milica i Anastasija-Stane.

Grobnica u crkvi u Sanremu je uređivana i otvarana u nekoliko navrata godinama po ukopu kralja Nikole, a svuda u crkvi su se naravno nalazili simboli u ruskim nacionalnim bojama: bijelo-plavo-crvena.

Jeromonah Nikodim Janjušević i protojerej Ilija Kapičić, sveštenici autokefalne Crnogorske mitropolije – Crnogorske pravoslavne crkve u egzilu, borci Za Pravo, Čast, Slobodu i Nezavisnost Crne Gore, činodjejstvovali su sa ruskim pravoslavnim sveštenstvom prilikom sahrane kralja Nikole u Sanremu.

Odlukom i u organizaciji vlasti ondašnje SR Crne Gore, takođe uz veliku pomoć privrednika Stanislava-Ćana Koprivice, posmrtni ostaci kralja Nikole, kraljice Milene i dvije princeze su u jesen 1989. prenijeti u rodnu Crnu Goru. Pokopani su u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

Sahrani 1989. na Cetinju su prisustvovali najviši zvaničnici ondašnje SFRJ, te masa naroda iz Cetinja i cijele Crne Gore. Takođe i sveštenstvo SPC – među njima je bio i ondašnji episkop banatski Amfilohije-Đedo Radović. Takođe i Vaslije Kačavenda, i ostali.

Sanduk kralja Nikole je zaogrnut replikom krstaš-barjaka sa Vučjega dola – crnogorskom vojnom zastavom, a sanduci kraljice Milene i dvije porinceze su zaogrnuti sa državnom zastavom Kraljevine Crne Gore.

Sa tim crnogorskim zastavama su i pokopani u grobnice na Ćipuru.

Crnogorska zastava ima tradiciju oko 600 godina – to je CRVENI BARJAK države Crnojevića

Službeni nekrolog s opisom posljednjih ovozemaljskih trenutaka Cara Junaka – naslovljen CRNOGORSKOM NARODU I VOJSCI! – donosi ondašnji „Glas Crnogorca”:

„Nečuvene do sada nepravde, počinjene prema Crnoj Gori i mučeničkom CRNOGORSKOM NARODU; stalne i preteške brige za čast, za sadašnjost i budućnost Crne Gore; i očajno i ničim nezasluženo sadašnje stanje CRNOGORSKOG NARODA, koga On očinski ljubaše, oborile su, prije vremena, Kralja, koji vas je vodio iz slave u slavu, za punih šesdeset godina i koji je uzdigao čast i ime CRNOGORSKOG NARODA na visinu na koju do sada nije dostizao nijedan od malih naroda.

NJEGOVO VELIČANSTVO KRALJ nije ispustio svoj veliki duh u slobodnoj Crnoj Gori, u sredini svoga ljubljenog naroda, što je bio zaslužio kao veliki muž i vladar, koji se je cijeloga vijeka borio za slobodu, a protivu grube sile i tiranije! On je umro s trnovim vijencem mučenika: brižan i očajan za ČAST, PRAVO I SLOBODU CRNOGORSKOGA NARODA.

On se je, blagodareći nepravdama i grubom nasilju onih za koje se je nesebično, dobrovoljno i herojski žrtvovao, preselio u vječnost u tuđini, daleko od drage nam Crne Gore; ali i pri potonjem izdisaju On je čvrsto prigrlio na svom srcu grudu zemlje crnogorske sa Carevog-Laza, koju je On uvijek sa sobom nosio kao simbol muka, herojstva i slave naše i koju će sa sobom u grob ponijeti. On je umro, u posljednjem času misleći na vas, s riječima: ‘Neka Bog blagoslovi i pomogne moje nesrećne Crnogorce!”

Navodi se i Kraljevo zavještanje: da se po OSLOBOĐENJU Crne Gore – pokopa u Crnoj Gori!

 

.

.

.

.

.

.

.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

VILA CRNOGORSKA

@Ranko Jacimovic To što je kralj Nikola volio Srbe kao i sve slovenske narode ne znači da je bio Srbin,poem u je napisao upravo iz ljubavi prema Srbima što ginu od Turskog mača,ali ta ljubav mu se itekako obila o glavu i obija i dan danas,falsifikatori izvrću pa izvrću,pi...

Montenegrina

POBIJEDITI CE CRNA GORA PREPRAVLJACE NJENE ISTORIJE I SMJESTITI IH U ARHIVU JEDNOM ZA VAZDA .NIKAD VIŠE 1918!!!

Montenegrina

U Crnoj Gori se dešava otvoreno uplitanje Srbije u izbore na način da su postavljanjem trobojke na grob kralja Nikole poručili narodu crnogorskom šta žele. Njihov izaslanik je obavio svojevrstan napad na čast i slobodu crnogorskog naroda i njegovu istoriju!Crna Gora zna šta joj je činiti.