5 °

max 5 ° / min -1 °

Subota

16.01.

5° / -1°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SIMBOLIKA SIMBOLA

Istorija

Tag Video
Comments 10

Autor: Antena M

  • Viber

SIMBOLIKA SIMBOLA

Za Antenu M piše: Snežana Rakonjac

Crnogorska narodna pjesma „Oj svijetla majska zoro“, koju su tokom narodnooslobodilačkog rata protiv fašizma pjevali crnogorski partizani, postala je tokom devedesetih godina prošlog vijeka nezvanična himna Liberalnog saveza. Pjesma i zastave kojima su budili nadu i rasplamsavali žar borbe za obnovu državne nezavisnosti Crne Gore stekli su status državnih simbola u ljeto 2004. godine. Crnoogrski barjak zavijorio se na jarbolu ispred Skupštine 14. jula, a dan ranije na proslavi Dana ustanka i novoustanovljenog Dana državnosti u Bijelom Polju prvi put je zvanično izvedena nacionalna himna „Oj svijetla majska zoro“.

Tih dana i Srbija se okitila novim državnim simbolima i zapjevala „Bože pravde“, a pokušaj usvajanja himne državne zajednice SCG skinut je s dnevnog reda za vazda, zato što se patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle usprotivio prijedlogu da svečana pjesma bude kombinacija srpske i crnogorske himne, koju je okarakterisao kao „neonacističku“. Nekoliko mjeseci kasnije, crnogorska zastava, uz zvuke državne himne, prvi put se zavijorila van granica Crne Gore u decembru 2004. godine u Budimpešti. U godinama koje su slijedile crnogorsko državno znamenje nije bilo samo protokolarni dekor, već vjesnik i svjedok istorijskih događaja. Noć preplavljena crnogorskim barjacima u maju 2006. najavila je referendumski trijumf i obnovu državne nezavisnosti Crne Gore, 88 godina nakon što je balkanska kraljevina sa najdužom državotvornom tradicijom izbrisana odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine 1918.

Podizanjem crnogorske zastave na Ist Riveru u junu 2006, Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenih nacija i dio svjetske porodice naroda. Uz državne simbole slavilo se evropsko zlato crnogorskih vaterpolista u Malagi 2008. i olimpijsko srebro naših rukometašica u Londonu 2012. godine. Od juna 2017. crnogorska zastava je u sazvježđu NATO članica u Briselu.

Uz crnogorske zastave i himnu usvojen je 2007. prvi Ustav nezavisne Crne Gore. Već deceniju i po uz državno znamenje i hiljade zastava na crnogorskim ulicama svakog 21. maja i 13. jula obilježavaju se istorijski datumi i slavi milenijumsko trajanje naše države. Poštovanjem državnih simbola građani izražavaju svoju pripadnost i ljubav prema Crnoj Gori. I svi koji vole državu Crnu Goru – vole i njenu zastavu, poštuju njen grb, pjevaju njenu himnu. A svi koji ne vole državu Crnu Goru – vole srpsku zastavu, poštuju četničke simbole, pjevaju srpske nacionalističke pjesme. Pokazao je to početak 2020. godine, mjeseci obilježeni litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i prevlast srpskih barjaka u mraku koji je prekrio crnogorske gradove. U isto vrijeme, pod okriljem noći, ali i po danu, u vatri mržnje gorjele su naše zastave, ne samo u Crnoj Gori, već i u srpskoj prijestonici, nagovještavajući uzavrela vremena.

U izbornoj noći 30. avgusta preplavljenoj srpskim zastavama, ispred hrama Srpske crkve u Podgorici, slavila se pobjeda srpstva i veselio srpski rod.


Samo nekoliko dana kasnije, srpske pokliče nadglasala je crnogorskom himnom, zastavama i hrabrom riječju, crnogorska mladost na skupovima u Cetinju i Podgorici.


Prema poslovniku Skupštine Crne Gore od 2012. godine konstitutivne sjednice Parlamenta počinju intoniranjem ili izvođenjem crnogorske himne. Od tada gledamo prorijeđene ili prazne opozicione klupe u plenarnoj sali, kao jasan izraz nepoštovanja države, animoziteta prema njenim simbolima i kršenja pravila zakonodavnog doma kojem pripadaju.


U susret konstitutivnoj sjednici novog parlamentarnog saziva znatiželju izaziva dilema da li će većina u novoj skupštinskoj većini, kao i do sada, bojkotovati simbole crnogorske države ili će, u duhu sporazuma koji su potpisali čelnici tri koalicije, 23. septembra prvi put nevoljno zapjevati „Oj svijetla majska zoro“.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Goran

Dakle za otimanje kosmeta uz svesrdnu pomoć zapada albancima i vidim to mnogi od vas podržavaju kao normalno,za progon preko 200000 Srba iz Krajine,po onoj staroj,trećinu pobiti,trećinu pokatoličiti ,što je i mafijaševa namera bila u Crnoj gori,i trećinu proterati,normalna je za vas i alijina

Goran

@serdar Da Srbija je kriva za Prvi Svetski Rat,za more dece i nejači pobijeno na najsvirepiji način od strane ustaša u bošnjaka u redovima Hazburga,za bugarska ubijanja,za JASENOVAC u 2 ratu,za brozonju,za raspad Jugoslavije pripremljen od strane Zapada,za nato borbadovanje,za otimanje Kosmeta

HN

Nije moje da sudim nikome i ničemu.Ali još živa sjećanja na 90te i strah od mogućeg ponavljanja mi neda da se smirim.Zbog moje djece, unučadi, ma zbog svih čistih srca...