1 °

max 5 ° / min -1 °

Subota

16.01.

5° / -1°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I danas pod vedrim nebom, van crnogorskih hramova. Pogledajte kako je obnovljena CPC na Lučindan 1993.

Istorija

Tag Video
Comments 16

Autor: Antena M

  • Viber

I danas pod vedrim nebom, van crnogorskih hramova. Pogledajte kako je obnovljena CPC na Lučindan 1993.

Na Lučindan, 31. oktobra 1993. obnovljena je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva. U skladu sa vjekovnom tradicijom, Crnogorski zbor usvojio je prijedlog Odbora za obnovu autokefalnosti CPC i za duhovnog poglavara aklamacijom izabrao mitronosnog arhimandrita i vikarnog episkopa Edmontona Američke pravoslavne crkve, njegovo preosveštenstvo gospodina Antonija Abramovića.

Ceremonija obnove autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i izbora Antonija Abramovića za njenog poglavara obavljena je ispred Dvora Kralja Nikole, na Cetinju. 

I danas, 27 godina kasnije, vjernici Crnogorske pravoslavne crkve svoje duhovne potrebe, koje im garantuje Ustav Crne Gore i Evropska povelja o ljudskim pravima,ne mogu da zadovoljavaju u hramovima koje su gradili njihovi preci. Te crkve i manastire, koji su kulturna baština Crne Gore i svjedočanstvo istorijskog trajanja Crnogoraca koristi Srpska pravoslavna crkva, sa sjedištem u Beogradu.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji treba da ispravi tu istorijsku nepravdu nije ni počeo da se primjenjuje, a nova parlamentarna većina najavila je njegovo ukidanje ili promjenu koja će obesmisliti njegovo donošenje. 

Štaviše, zahvaljujući moćnoj propagandi Beograda i SPC, domaćoj i međunarodnoj javnosti taj zakon krivo je interpretiran kao otimanje crkvene imovine iprogon hrišćana!

Kao da vjernici Crnogorske pravoslavne crkve nijesu hrišćani?  

Vjernike CPC, po svoj prilici, očekuje nastavak borbe da u svoj državi i pred svijetom dokažu kako i oni, kao hrišćani i Crnogorci, imaju prava na zadovoljavanje duhovnih potreba i obrede u vjerskim objektima, a ne pod vedrim nebom. I da njihova lojalnost svojoj, a ne tuđoj državi nije grijeh, nego jedini prihvatljiv izbor. 

Uprkos onima koji im to pravo ne priznaju čitav vijek i, pogotovo, uprkos onima koji su ne tako davno SPC u Crnoj Gori smatrali "okupatorskom" a danas su njeni glavni promoteri kao faktora pomirenja i napretka crnogorskog društva, pokazujući kontinuitet bijede konvertitstva na ovim prostorima, ne treba sumnjati da Crnogorska pravoslavna crkva ima snage i istrajnosti da ostvari svoja istorijska prava i dohvati kosmičku pravdu. 

Pogledajte kako je to bilo na Lučindan 1993.  

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorac

@Student sa FCJK Profesor doktor za tebe i tebi slične. Ne budite naivni da ćete zaustaviti istinu i sačuvat crnogorsku Crkvu od Crnogoraca.

Crnogorac

@Goksi Tako je Goksi. Od 1485.te Autokefaln Crnogorska Crkva ,čista kao suza. Bez turaka kao u crkvi srbijanaca. Provjeri sam ili laži sebe i dalje. Crnogorci napokon krenuše Bogu Hvala i Slava.

Goksi

Prema toj logici i karlovacka mitropolija sad treba da deluje kao posebna crkva a ne kao deo spc