15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (13)

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (13)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Kraljevina Crna Gora je na kraju Prvoga svjetskoga rata, po srpskoj okupaciji, ostala s upražnjenom stolicom na Versajskoj mirovnoj konferenciji. Izgubila je viševjekovnu nezavisnost. Ipak, jedan monumentalni spomenik nastao u Francuskoj nije naknadno „prekrečio” istoriju Crne Gore.

„Panthéon de la Guerre” je umjetničko djelo pravljeno u Parizu tokom Prvoga svjetskoga rata. Rad na slici započeo je u septembru 1914. godine, poslije Bitke na Marni. Uz državnu podršku, rad su koordinirali francuski umjetnici P. Carrier-Belleuse i A. F.M. Gorguet. Doprinose je dalo oko 130 umjetnika.

Završena slika je prikazana u Parizu u specijalno izgrađenoj zgradi. Izložbu je u oktobru 1918. otvorio francuski predśednik. Sliku je između 1918. i 1927. pogledalo oko tri miliona ljudi. Potom je poslata na izložbu u SAD. Nakon peripetija, danas se slika nalazi u Kanzas Sitiju. Izložena u Nacionalnome muzeju i memorijalu Prvoga svjetskoga rata (National World War I Museum and Memorial – Liberty Memorial).

Opisana je kao najveća na svijetu. Kružne je panorame, obima 123 m i visine 14 m, sa oko 6.000 portreta iz Francuske i zemalja saveznica: Ujedinjenoga Kraljevstva, Belgije, Italije, Portugalije, SAD, Rusije, Grrčke, Srbije, Rumunije, Japana, Latinske Amerike – i Crne Gore.

„Panthéon de la Guerre” sadrži autentične prikaze državne Zastave Kraljevine (i Knjaževine) Crne Gore, te vojnoga krstaš-barjaka.

Suveren, kralj Nikola, prikazan je uz druge ondašnje svjetske državnike, iza kojih su njihove nacionalne zastave – tu je naš državni orlaš-barjak na crvenoj podlozi s bijelim obrubima. Na drugome dijelu slike, prikazan je Kralj u grupi Crnogoraca; uz orlaš-barjak, tu je i krstaš-barjak.

Iznad zastavâ država saveznica Antante, nalazi se natpis, koji kao da je moto tragedije Crnogoraca nakon Prvoga svjetskoga rata – Crna Gora je jedina saveznička država čija nezavisnost nije obnovljena. Natpis glasi: „WE DEMAND HUMAN JUSTICE”. U prijevodu: „ZAHTIJEVAMO LJUDSKU PRAVDU”.

Interesantno, vrh koplja Zastave Kraljevine Crne Gore kao da u znak protesta upravo dodiruje riječ „demand” – „ZAHTIJEVAMO”! A jedan stariji Crnogorac, s puškom preko ramena, pokazuje rukom svjetskim državnicima u pravcu crnogorske zastave i natpisa…

Predlažem da pogledamo „Panthéon de la Guerre” – fragmente na kojima su predstavljene insigije Kraljevine Crne Gore, Kralj i Crnogorci…

(Nastavlja se)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (1)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (2)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (3)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (4)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (5)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (6)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (7)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (8)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (9)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (10)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (11)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (12)

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovo J.

Gospodine Jovanoviću, Vi ste se odužili Crnoj Gori. Živi i zdravi bili, sto godina.