9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CRNOGORSKI JEZIK – zapažanje iz 1829. godine

Istorija

Comments 4

CRNOGORSKI JEZIK – zapažanje iz 1829. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Jedan od prvih učenih stranaca koji je zavirio u bogati književni fond Cetinjskoga manastira je poljski naučnik ruskoga porijekla Andžej Kuharski.

Ovaj profesor Varšavskoga univerziteta je šest dana tokom 1829. godine boravio kod mitropolita Petra I Petrović-Njegoša. Napravio je popis rukopisnih crkvenih knjiga, kako je naveo, „na staroslovenskome jeziku”.

Kuharski je sačinio i poseban izvještaj za svoj matični univerzitet. Uočavajući osobenosti CRNOGORSKOGA JEZIKA, piše ne samo da je više od srodnih jezika sačuvao slovensku izvornost, nego da je u njemu izražena upotreba glasa „h”. Taj glas je bio nepoznat Vuku Karadžiću. U svojoj prvotnoj azbuci uopšte nije imao slovo „h”. Karadžić je u Crnoj Gori boravio 1834. i 1835, pa tek nakon toga u svoju azbuku uvodi „h”.

Izvještaj profesora Andžeja Kuharskog navodi srpski istoričar i filolog Andra Gavrilović u knjizi „Slovenska putovanja” (Beograd, 1922):

„U izveštaju, koji je Kuharski poslao univerzitetu, navodi da se ‘u CRNOGORSKOM JEZIKU’ sačuvalo više crtâ ‘prave slovenštine’, mnogo više nego ma gde. Između ostalog obraća pažnju na jasan i jak izgovor h”.

.

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Miodrag Draga Blažo'a

ŚUTRA. SUŚED. ŹABICA. IŹESTI. 3ERA. BRON3IN.

poljski

@Miodrag Draga Blažo'a ..... ne znam zasto niko to nece da prouci..... jedina 2 jezika koji imaju ista 3 slova kojih nema u drugim jezicima su poljski i crnogorski.... znam kako se izgovaraju ali ne kako se pisu pa da probam preko rijeci-s’ekira....(sjekira).... bidzin(pas)..... z’aga( zaga micunovi

Miodrag Draga Blažo'a

I od tadier smo dočekali da svojega jezika skoro i nemamo, odnosno - uplivima od Brodareva do Beograda nam je (skupa sa tamo-njima) jezik najudaljeniji od "slovenštine"! Tuđice su nam se odomaćile, a naše starinske-crnogorske (najizvornije slavenske riječi) ostale vanka upotrebe.