11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kraljevska kruna Crne Gore je bila svojina crnogorskog naroda, a kralj Nikola je samo bio njen nosilac

Istorija

Comments 5

Kraljevska kruna Crne Gore je bila svojina crnogorskog naroda, a kralj Nikola je samo bio njen nosilac

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Novak ADŽIĆ, redovni član DANU

Crnogorski kralj Nikola I Petrović-Njegoš i crnogorska Vlada u egzilu, na čelu sa Jovanom Simonovim Plamencem su, sa gnušanjem, prezrenjem, imperativno, kategorički i rezistentno, (a to je, i ranije, u kontinuitetu, rađeno, od 1917. godine), više puta odbili i odbacili javnu i službenu ponudu Srbije i njenih predstavnika, da se kralj Nikola odrekne krune vladara, suverena, nezavisne, samostalne države Crne Gore i ponuđene mu za to, više puta, novčane apanaže od strane vlasti Srbije (od 1. XII 1918. g., KSHS), a u korist srpskog (srbijanskog i KSHS) kralja Petra i sina mu regenta Aleksandra Karađorđevića.

Činili su to, legalni i legitimni, ustavni, organi države Crne Gore u egzilu, jer su odbili da se odreknu Crne Gore, njene slobode i države, samosvojnog crnogorskog naroda, a za račun beogradskih trgovaca i velikosrpskih hegemonista i imperijalista, anektora, okupatora, subjugatora, osvajača Crne Gore, od kraja 1918. godine.

Evo jedan istoriografski izvor, koji o tome eksplicitno svjedoči.

Naime, Crnogorska Vlada, sa sjedištem u Nejiu (Parizu), predvođena Jovanom S. Plamencem, je 17. decembra 1920. godine, održala sjednicu, na kojoj je zvanično ponovljeno i potvrđeno da se je više puta ranije iskazana ponuda, odbačena, a opciono nova, o kojoj su beogradski mediji tada pisali, s indignacijom biće, kao i ranije, odbijena i da se od toga ne odstupa i u slučaju, ako se eventualno opet, oficijelno, iskaže takva nedostojna i neprihvatljiva ponuda.

Jer vladarska Kruna Crne Gore, čiji je nosilac kralj Nikola i dinastija Petrović Njegoš je izvorno, legalno i legitimno, pripadala i pripada samo crnogorskom narodu i suverenitetu Crne Gore, odnosno, ona je svojina crnogorskog naroda.

Elem, 17. decembra 1920, nakon održane sjednice, crnogorska Vlada u egzilu je o tome objavila zvanično saopštenje, kojeg je, u službenom dijelu, publikovao „Glas Crnogorca“, list koji je bio službeni organ Kraljevine Crne Gore, odnosno, crnogorskog Dvora i Vlade u emigraciji.

To službeno saopšenje crnogorske vlade glasi:

„Neji, 17. decembra.

Prema vijestima iz Beograda, izgledalo bi, da je srbijanska vlada donijela odluku, da ponudi kralju Crne Gore 300.000 franaka godišnje, a da se on odreče Kraljevskih prava, koja su mu spojena sa Crnom Gorom.

I kad bi se Nj. V. Kralj (Nikola-nap. N.A) odrekao kraljevskih prava, to ipak ta prava ne bi mogao nasljediti kralj Petar od Srbije (Karađorđević-Nap. N.A), jer je kraljevska kruna Crne Gore svojina crnogorskog naroda, a kralj Nikola je samo njen nosilac.

Crnogorska vlada je ovlašćena da izjavi u ime Nj. V. Kralja (Nikole-nap. N.A.) da će se takva svaka eventualna ponuda sa gnušanjem odbiti, pošto je samo Beogradu tradicionalno bilo da svoju čast i slobodu prodaje tuđinu za pare, a Crnogorci nijesu nikada molili, niti će ikada voditi takvu nečasnu i nedostojnu trgovinu s narodnim pravima“.

(„Glas Crnogorca“, službeni organ Kraljevine Crne Gore, službeni dio, godina izlaska 48, broj 90, Neji kod Pariza 12/25 decembra 1920, str. 1).

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Glas Crnogorca 1910

Pročitajte broj 35 36 i 37iz 1910 godine to je srpska kruna

Javor

Bravo Adžiću, pod svaku cijenu treba raskrinkati i zaustaviti agresorske falsifikatore iz Srbije.

akademik

@BackovicE. Ovako pise alademik DANU sto li nam sprema CANU?CANU i Crkva Srbije su 2 glavne CG pogibije!