9 °

max 11 ° / min 9 °

Utorak

06.12.

11° / 9°

Srijeda

07.12.

13° / 10°

Četvrtak

08.12.

12° / 10°

Petak

09.12.

13° / 10°

Subota

10.12.

13° / 12°

Nedjelja

11.12.

13° / 10°

Ponedjeljak

12.12.

9° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napokon poznato i ime: Major Dragutin Kecmanović bio je komandant žandarmerije koja je ubila i spalila porodicu Petra Zvicera

Istorija

Comments 2
Ekskluzivno obavještenje:

Napokon poznato i ime: Major Dragutin Kecmanović bio je komandant žandarmerije koja je ubila i spalila porodicu Petra Zvicera

Autor: Antena M

  • Viber

Dr Ilija Vujošević, redovni profesor u penziji i profesor emiritus sa Univertiteta Crne Gore i pravnik i istoričar mr Novak Adžić, doktorand istorijskih nauka i saradnik u nastavi na Filozofskom fakultetu (katedra za istoriju) u Nikšiću Univerizeta Crne Gore, pripremaju monografiju pod naslovom "Vartolomejska noć u Rokočima (1923)", koja govori o stradanju porodice komite i ustanika Petra Zvicera, koja će uskoro izaći iz štampe. 

U navedenoj monografiji, istraživačkim radom Vujoševića i Adžića, došlo se do novih i značajnih dokumenata i saznanja o tragediji porodice Petra Tomaševa Zvicera aprila 1923. u Rokočima (u Cucama), odnosno, direktno oko toga monstruoznog zločina bez kazne, koji je nad njom počinila žandarmerija KSHS pod komandom tadašnjeg žandarmerijskog majora Dragutina Ilijina Kecmanovića (ranijeg Kecmana, čiji je otac prota Ilija Kecmanović po zahtjevu Vase Pelagića ranije prihvatio dodatak prvom prezimenu-ović).

"U knjizi koja uskoro izlazi i štampe prvi put u istoriografiji, ekskluzivno, objavljuje se sa relevantnom naučnom dokumentacijom puno ime i prezime komandanta žandarmerije odgovornog za spaljivanje i ubijanje porodice Petra Zvicera- a riječ je o žandarmerijskom majoru (docnijem pukovniku KSHS/Kraljevine Jugoslavine) bivšem austro-ugarskom kapetanu i kapetanu, majoru i pukovniku Kraljevine SHS (od 1929. Kraljevine Jugoslavije), - Dragutinu Ilijinom Kecmanoviću (rođenom 1885. u Citluku, okolina Bosanske Kostajnice-umro 1970).

Ovom knjigom naučna, stručna i uopšte javnost Crne Gore i šire saznaće brojne detalje o ulozi majora Dragutina I. Kecmanovića u surovom obračunu sa borcima ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE nakon okupacije i nasilne aneksije Crne Gore 1918., dok major Dragutin Kecmanović (sin Ilije Kecmanovića) nije sticajem okolnosti prekomandovan iz Crne Gore u Varaždin polovinom 1924. godine. Majora žandarmerije Dragutina Ilije Kecmanovića je do polovine 1924., po zlu zapamtila Crna Gora.

Posebno po ubijanju i spaljivanju porodice Zvicer u Cucama (selo Rokoči). Ova naučna knjiga koja će uskoro biti objavljena o tome dokumentaciono i analitički govori", saopštio je Anteni M Novak Adžić, koautor navedenog djela. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

@Liberal , hvala za informaciju, puno toga pojasnjava.

Liberal

Djed kontraverznog profesora i politicara iz Sarajeva, Nenada Kecmanovica. I pradjed Vladimira Kecmanovica - sina pomenutog Nenada - urednika na RTS.