13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo kako je govorio genocidni vladar

Istorija

Comments 24

Evo kako je govorio genocidni vladar

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Davno, predavno  rekoše mudri Latinjani: Obućaru, ne iznad cipela. I obično, kad se  ne zna ili zaboravi ova mudrost, nastane izjava poput one koju  dično saopšti polanica URA-e, Suada Zoronjić: „Prvi zločin genocida u Evropi u 20. vijeku je izvršen nad Bošnjacima na Balkanu za vrijeme balkanskih ratova 1912. godine, uključujući između ostalog i nad Bošnjacima na području plavsko-gusinjske oblasti, Berane, Rožaja, Bijelog Polja i Šahovića, za vrijeme okupacije tih područja od Kraljevine Crne Gore“. 

Ako sve ovo reče iz neznanja, mnogo je. A, ako je po srijedi kakav „drugi“ povod, nagrđeno je.   

Uvažena poslanice Senada, kako pročitah, vi ste biolog, i magistar komunikologije. I sigurna sam vladate tim naukama. No, čini mi se da ni biologija, a ni komunikologija, ne mogu mnogo pomoći istorijskoj nauci. Jer, istorijska saznanja se baziraju na činjenicama koje su sadržane u istorijskim izvorima. A, arhivska dokumenta, kao prvorazredni istorijski izvori, su neumoljiva. Ona su svjedoci istorijske istine. I pružaju mogućnost provjere izkazanih istoriografskih tvrdnji. 

Zato vas najdobronamjernije pozivam da pogledate, barem neka, dokumenta koja svjedoče o temi vašeg interesovanja. Makar zabilješke, koje je prilikom čitanja  izvještaja Isljedne komisije o zločinima nad muslimanima u novooslobođenim krajevima, ispisivao crnogorski suveren Nikola I. Mnoge od njih sam, shodno prirodi mog posla, pročitala. Ovom prilikom citiraću vam neke od njih:          

 “Zahtjevam pošto sudovi svrše svoje sa ovim skotom da ga izvedu predamnom da mu pasje oči vidim.“; “Kletva za ovi zločin može panuti na svu zemlju. Sudu đe si ako te je iđe!“; “Hoće li se i ovo nekako zabašurit? Zahtjevam da mi se dostavi kako će se ovo trsit.“; “U jad i zli čas osvetlili kralja, bezdušnici jedni!“; “Potraživanja Turaka ne smiju se smatrati kao zastarala, ni bar još 30 godina.“…

Toliko. A vi, pođite i pogledajte dokumenta, provjerite i mene i  moje navode. 

Na kraju, čudno mi je da na vaše tvrdnje - da su Crnogorci izvršili prvi genocid u XX vijeku, nijesu reagovali iz DF-a. Jer, kako smatraju Frontovci, Crnogorci tada nijesu postojali. Po njima su svi Crnogorci  1912. godine bili Srbi. Zato, razmislite, možda ste vašu optužbu uputili na pogrešnu adresu. 

Komentari (24)

POŠALJI KOMENTAR

BioUra

Stara tinejdžerka kada cutis samo se srami sto si u Uri Eto ja se sramim bas se sramim sto sam glasao tebe i tvoju Uru i nikako da dolaze prijateljima da od 21 mil.nisam vidio ni centa .kazu za takve bi samo uz dio od 21 mil.mogao glasati .

BioUra

E Suada ili si debela obraza ili sverc diplome takvu izjavu samo tako mozes dati .Pa ti Predlažem da se oboje stidimo ja zato sto sam bio u Uri a ti sto si i dalje...

Nermina

@Postovalac Sramotis nas jednom.po jednom Suada.Bolje bi ti bilo da budes kuci sa djecom.