17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sv. Vasiliji Ostroškom, da nam pomože, kao svakome bratu Crnogorcu (1907)

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

Sv. Vasiliji Ostroškom, da nam pomože, kao svakome bratu Crnogorcu (1907)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

S preporukom mitropolita, poglavara Crkve Mitrofana Bana, a po molbi priložnikâ, „Glas Crnogorca” objavio je 1907. sljedeći dopis…

(Iz Mitropolije). Sa osobitom prijatnošću donosimo ovđe pismo, koje je naš g. Mitropolit primio od naše braće Crnogoraca iz Amerike.

Sadržaj ovoga pisma pokazuje nam, koliku hrišćansku nadu Crnogorci u dalekoj tuđini polažu na naše velike narodne svetinje i kakva ih vruća ljubav veže prema dragoj im domovini Crnoj Gori! Pismo glasi:

„Vaše Visokopreosveštenstvo!

Potpisana braća Crnogorci, koji su u Americi, t.j. u ovom mjestu Sinsinati (u Śevernoj Americi), śediniše se i priložiše ovaj mali prilog SV. VASILIJI OSTROŠKOM, moleći se Bogu i Sv. Vasiliji, da nas čuva od napasti u ovoj tuđoj zemlji, kao i da nam poduži zdravlje u ovijema teškim i mučnim radovima.

Vaše Visokopreosveštenstvo,
molimo Vas, da bi se ovaj naš mali prilog stavio u „Glas Crnogorca” radi toga, da vide braća Crnogorci u našoj domovini, kako pravi Crnogorac đe god je, ne zaboravlja svoju domovinu i svoje velike svetinje, moleći se Bogu i Sv. Vasiliji da nam pomože, kao svakome bratu Crnogorcu.

Blagoizvolite primiti naše najiskrenije pozdravlje. S poštovanjem priložnici, koji Bogu i Sv. Vasiliji u Ostrogu prilažemo i to:

Po 5 Kr. - Milutin BADNJAR, Milovan POPOVIĆ, Vladimir LAUŠEVIĆ, Milovan LAUŠEVIĆ, Milutin LAUŠEVIĆ, Jevrem BADNJAR, Dimitrije KALJEVIĆ, Blagoje OBRADOVIĆ, svi iz Jezera; - Miro BANAŠEVIĆ, Petar STANKOVIĆ i Veliša NOVAKOVIĆ iz Pipera; - Marko VUKOTIĆ i Mitar JOLIČIĆ iz Krnjica; - Jovan DAPČEVIĆ iz Vranjine; - Petar ZARUBICA iz Drobnjaka; - Luka Barov iz Uganja; - Stevo IVANIŠEVIĆ, Risto IVANIŠEVIĆ i Ljubica R. IVANIŠEVIĆ s Cetinja; - Ćetko ŠIPOVAC iz Nevesinja; - Špiro KALUĐEROVIĆ iz Ćeklića; po 2,50 x. Milan BEĆKOVIĆ iz Jezera; - Tripko DAKIĆ i Marko BATURAN iz Pive; - Marko GRUJIČIĆ s Cetinja; - Đorđije KARADŽIĆ iz Drobnjaka.

U ime cijelog društva

Stevo K. IVANIŠEVIĆ, iz Donjeg-Kraja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Bravo g. Vlado. Sv. Oče Vasilije pomozi svojim Crnogorcima i čuvaj nas od napasti stranih i domaćih!