12 °

max 15 ° / min 9 °

Petak

04.12.

15° / 9°

Subota

05.12.

15° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 8°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 10°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FOTO: Prije 108 godina, Crnogorci su sjeli u voz! Da li su tada brže putovali od Bara do Virpazara?

Izvor: foto: barinfo.me

Istorija

Comments 0

  • Viber

FOTO: Prije 108 godina, Crnogorci su sjeli u voz! Da li su tada brže putovali od Bara do Virpazara?

Na današnji dan 1908., probnom vožnjom od Virpazara do Bara Crnom Gorom je prošao prvi voz. Redovni železnički saobraćaj uspostavljen je 2. novembra.

Početak željezničke pruge, duge 43 km i 40 metara, bio je na 1,5 metar nadmorske visine na Pristanu. Tu je izgrađena relativno savremena željeznička stanica sa tri šinske trase, zatim ložionička stanica sa kanalima i postrojenjima za pregled i opravku kola, skladišta ulja, radioničkim postrojenjima, trianglom, vodostanicom sa rezervoarom za vodu, signalno-sigurnosnim i telefonskim postrojenjima.

prvi voz bar vir04

Najviša tačka bio je tunel Sutorman na 659,5 metara nadmorske visine a kraj željezničke pruge na 14 mnv u Virpazaru. Na pruzi je bilo mnogo zanimljivih i atraktivnih mjesta, poput čuvene Vode Boškovića ili petlje (nadvožnjak i podvožnjak) između Zubaca i Ribnjaka zvane Kalkavija. Na Sutormanu se nalazila i posebna okretnica u obliku trougla – triangla.

prvi voz bar vir05

Stanice/stajališta/ukrsnice na pruzi bili su: Pristan, Popovići (oko današnjeg nadvožnjaka), Bjeliši (“Mirkov” i “Brankov” štacion), Zupci, Zavale (Kalkavija), Ribnjak-Kazan (vodostanica - tu su se “bavili”, odnosno uzimali vodu za lokomotivu), Ribnjak mali, Tuđemili, Pod Skale (Durova baraka), Brijegčić pod Mužic, Pod jasen, Sutorman - Stražara, Podzanje (vodostanica Pod Zanom), Dubrava, Limljani, Donji kraj, Boljevići i Virpazar. Voz je kupio putnike na Pristanu, u Popovićima, Zupcima, Ribnjaku-Kazan, Tuđemilima, Sutormanu, stanicama u Limljanima, Boljevićima i Virpazaru. Put je trajao oko dva sata.

lokomotiva sutorman

Lokomotiva Sutorman koja je prometovala na relaciji Bar - Virpazar nalazi se na željezničkoj stanici u Baru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR