21 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pobjeda koja traje skoro hiljadu godina

Pješčani sat

Comments 3
PJEŠČANI SAT, 7. oktobar

Pobjeda koja traje skoro hiljadu godina

Autor: Antena M

  • Viber

                                                                        7.10.1042.

Mnogo je datuma koji su obilježili ratnu istoriju CrneGore / Zete / Duklje, ali se svojim višestrukim značajem izdvaja najstariji u vremenskoj liniji, dan nadmoćne pobjede dukljanske vojske nad vizantijskom u bici kod Bara 7. oktobra 1042. godine. Ovom pobjedom dukljanski knez Stefan Vojislav, rodonačelni prve crnogorske  dinastije Vojislavljevića, krunisao je desetogodišnju borbu za oslobođenje od vizantijske vlasti i potvrdio nezavisnost kneževine Duklje.

Prema zapisima srednjovjekovnih hroničara Skilice i Zonara, u boju na Tuđemilskom polju vizantijskim trupama iz Drača i okolnih provincija, pridružile su se i vojske raškog župana, bosanskog bana i humskog kneza. Trijumf dukljanske vojske detaljno je opisan i u djelu “Ljetopis popa Dukljanina”, u kojem se objašnjava kako je knez Vojislav sa sinovima i malobrojnom vojskom ratnim lukavstvom nadmudrio mnogo brojnijeg protivnika. Navode se i za mnoge istoričare upitni podaci da je od 60.000 carskih vojnika na bojnom polju u klancima Rumije poginulo 40.000. Zato istoričar Jovan Zonara bitku karakteriše kao “strahotnu pogibelj vizantijske vojske”.

Ova minijutura sa prikazom Barske bitke datira iz XII vijeka. Publikovana je u “Kratkoj istoriji” vizantijskog carskog hroničara Jovana Skilice i čuva se u Nacionalnoj biblioteci Španije u Madridu. Slavna pobjeda Stefana Vojislava nad vizantijskom vojskom prikazana je i na litografiji iz 19. vijeka, autora K. Mandorovića iz Beča, koja je objavljena kao novinska ilustracija u bečkim novinama i naslovna fotografija u ovom podsjećanju. 

No, uprkos istorijskim izvorima, pa čak i vizuelnom prikazu bitke s početka 11. vijeka, borba oko Tuđemila i danas traje. Iako se vojska raškog župana 1042. godine borila protiv dukljanske, prelomna pobjeda nad vizantijskim ratnicima i njenim saveznicima pokušava se prikazati kao dio srpske istorije, vojskovođa i prvi vladar iz prve crnogorske dinastije Vojislavljevića Stefan Vojislav - kao srpski knez, a Duklja kao - srpska država. Ni obnova državne nezavisnosti Crne Gore 2006. godine nije zaustavila asimilatorske nasrtaje i pokušaje prisvajanja crnogorske istorije kao esencijalnog dijela velikosrpskog nacionalnog projekta.

Od 2007. godine 7. oktobar zaštićen je kao crnogorsko istorijsko nasljeđe i obilježava se  kao Dan Vojske Crne Gore, datum koji slavi prvu veliku istorijsku pobjedu jednog malog naroda i istovremeno potvrđuje hiljadugodišnje trajanje crnogorske države.

                                                                                                                                                                 M.K.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Vazda je Srbija u istoriji bila protiv nas, koliko puta su srpski vojnici bili u redovima turske vojske i kidisali na Crnu Goru o tome malo ko priča, a trajalo je oko 500 godina. Džaba im sve i laži i obmane i prevare i popovski mitovi, ođe je sloboda rođena i ljubav prema ovom komadu Zemlje!

jovo

Svaka čast. Mi, narodi sa ovih prostora imamo naše, pa ne moramo da krademo tuđe, da se kitimo tuđim perjem. Hiljadu go dina istorije, hiljadu godina slobode. Nasrtali su mnogi, kao Rašani tada, tako i sada. Uzalud, mi imamo volje i načina da se bra nimo.

Licina

Glad je gadna stvar. Taj apetit se neće mać ni proć bez jakog jasnog i glasnog odgovora. Kakvi su to ljudi -nacija koja neda drugima da žive i postoje. Posebno manjim i slabijim nedaju. Valjda se štite takvi a ne napadaju. To govori i kolika su " Sila" i dobrota pa i pošteni!