15 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obnova CPC bila je vjesnik obnove nezavisnosti Crne Gore

Pješčani sat

Tag Video
Comments 4
PJEŠČANI SAT, 31. oktobar

Obnova CPC bila je vjesnik obnove nezavisnosti Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

31.10.1993.

Poštujući vjekovnu tradiciju i značaj nacionalne Crkve kao istorijske duhovne vertikale države, na Cetinju je na današnji dan prije 30 godina, odlukom Crnogorskog zbora, obnovljena Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva. Istog dana, 31. oktobra 1993. više hiljada građana okupljenih ispred Dvora kralja Nikole aklamacijom su usvojili i prijedlog Odbora za obnovu autokefalnosti CPC da se za duhovnog poglavara izabere dotadašnji arhimandrit i vikarni episkop Američke pravoslavne crkve njegovo preosveštenstvo Antonije Abramović.

Crnogorska pravoslavna crkva je obnovljena 73 godine nakon zločina koji je počinio regent Aleksandar Karađorđević, ukidajući 1920. jednim dekretom instituciju koja je vjekovima bila stub crnogorske države. Vladar Kraljevine SHS, kasnije i Kraljevine Jugoslavije, bez ikakvog sentimenta srušio je Crkvu u kojoj je kršten, uz čija zvona je odrastao, u koju je često tokom svog cetinjskog djetinjstva odlazio na jutrenje sa crnogorskim đedom kraljem Nikolom. U ime velikosrpskog asimilatorskog projekta, dvije godine prije zatiranja Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, dinastija Petrović Njegoš je detronizovana, a crnogorska država utopljena u srpsku.

Obnova Crnogorske pravoslavne crkve na Lučindan 1993. probudila je nadu da će jednog dana biti obnovljena i nezavisnost crnogorske države. Na taj istorijski dan čekalo se do 21. maja 2006. godine.

A na istorijske odluke usvojene na Crnogorskom zboru i atmosferu u prijestonici na današnji dan prije 30 godina podsjećamo sačuvanim video zapisom koji svjedoči i o nepokornim vremenima i ljudima koji su imali petlje da se bore.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Trešnjevo

Vrliko hvala našem blaženo počivšem Antoniju Abrsmovoću. Njegovo ime je upisano zlatnim slovoma u spisak crnogorskih svetitelja. Da je vječna Crnogorska Pravoslavno Crkva.

djuro vučinić

Ko je bio dužan da dovede CPC do priznanja. Narod je to svim srcem želio,a tadašnja je vlast zidala Hram Nemanjića posred Podgorice. Za 900 god SPC nije uspjela to što je za 10-15 god uspio DPS,izdašno pomažući SPC a CPC u je bilo suđeno da služi po livada,kupeći mrvice sa stola DPS,koji je pravio sa Amfilohijem treću njihovu crkvu, PCCG...

MečerovBrijeg

Veliki duhovnik i veliki čovjek. Hvala mu za sve što je učinio za našu crkvu i Crnu Goru.