19 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvijenac crnogorskog novinarstva

Pješčani sat

Comments 1
PJEŠČANI SAT, 23. januar

Prvijenac crnogorskog novinarstva

Autor: Antena M

  • Viber

23.01.1871.

„Svojijem junaštvom i neobičnijem požrtvovanjem za slobodu svoju crnogorski narod je čuven i proslavljen u cijelom svijetu. Besprimjerna borba njegova za zlatnu nezavisnost golijeh stijena svojijeh bješe do sada jedini način kojim se on dao čuti među braćom svojom i u tuđini“.

Ovako glase prve rečenice u prvom broju neđeljnika „Crnogorac“, koji je štampan na Cetinju na današnji dan prije 153 godine. U uvodniku na naslovnoj strani glavni urednik Simo Popović navodi da je cilj lista da strani svijet bolje upozna Crnu Goru, ali i da čitaocima približi prilike u svijetu. Najavio je da će „Crnogorac“ događaje u Srbiji „pratiti živo s bratskom ljubavlju“, kao i sve pojave u narodnom životu ostale slovenske braće.

„Gledaćemo da list 'Crnogorac' bude jednako vrijedan na ovome kao što je Crnogorac junak na bojnom polju. S takvom željom puštamo ovaj list u svijet“, poručilo je uredništvo 23. januara 1871. godine.

Tako je s velikim željama počela novinarska epoha u Knjaževini Crnoj Gori. Do februara 1873. godine štampano je 106 brojeva lista "Crnogorac". Tada je prestao da izlazi, jer je zbog oštrih tekstova protiv Austro-Ugarske i Turske, njegova distribucija zabranjena na teritorijama tih država. Dva mjeseca kasnije oko 700 pretplatnika ponovo su čitali nedjeljnik preimenovan u „Glas Crnogorca“. Ciljevi novine ostali su isti, kao i cijena pretplate koja je za Crnu Goru i Austro-Ugarsku iznosila godišnje 6 fiorina. „Na veresiju ne damo nikome lista“ naznačeno je u prvom broju „Crnogorca“, čiji je službeni vlasnik bio Jovan Sundečić.

U pedesetogodišnjoj istoriji prvog crnogorkog neđeljnika, čiji je posljednji broj štampan u Italiji 1922. godine, list je uređivalo 17 urednika.  Samo trojica su bili iz Crne Gore.  Od posljedica takve kadrovske politike crnogorsko novinarstvo se do dana današnjeg nije oporavilo. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ilija

Jovan Sundecic Stevo Cuturilo Sima Popovic Jovan Pavlovic Svi pripadnici Vlade Srbije i odjeljenja za sprovodjenje "Načertanija" Ilije Garašanina - premijera Srbije. Niko od navedenih nije iz Crne Gore ali su svi oni osnovali: Glas Crnogoraca Crnogorac Crnogorka Zeta Dan Orlic Sa istim ciljem.