11 °

max 14 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

14° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akcenti iz Javne rasprave: Civilizovana smjena vlasti, dostojanstveno ponašanje Đukanovića, zrelost Bečića

Javna rasprava

Comments 0

Akcenti iz Javne rasprave: Civilizovana smjena vlasti, dostojanstveno ponašanje Đukanovića, zrelost Bečića

Autor: Antena M

  • Viber

Jučerašnji susret lidera tri koalicije i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića protekao je civilizovano, ocijenio je u našoj emisiji "Javna rasprava" predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

"Imamo u Crnoj Gori jednu civilizovanu smjenu vlasti. Jučerašnji događaj je slika svih nas i drago mi je što takvu sliku šaljemo domaćoj i međunarodnoj javnosti. Znam da su pojedini predstavnici diplomatskog kora čak očekivali vojsku na ulici 30. avgusta", kazao je Vuksanović. 

Komunikolog Miodrag Strugar kaže da je pokazano da crnogorsko društvo ima veću demokratsku zrelost nego što se mislilo.

"Crnogorsko društvo ima dobru osnovu da krene naprijed. Smjena vlasti poslije 30 godina protiče bez ikakvih turbulencija. Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine, pokazuje izuzetnu zrelost. Drugačije komunicira od druga dva lidera koalicije. Kohabitacija može proticati na način koji daje nadu da to može biti završeno bez opstrukcija i dizanja tenzija sa bilo koje strane. Očekivao sam od Đukanovića upravo ovakav način predaje vlasti. Ponaša se kao odgovoran državnik", kaže Strugar. 

Novinar Duško Kovačević pak nije očekivao da sve prođe glatko.

"Iznenadio sam se da je ovako, čak sam napisao post u kom sam pohvalio Đukanovića da je pokazao nevjerovatnu eleganciju, pa i dostojanstvo od 30. avgusta pa na ovamo. Ponio se demokratski, takođe na nivou su bili i lideri tri koalicije. Oduševljen sam ponašanjem Đukanovića", kaže on. 

Ubuduće očekujem velike turbulencije i borbe, kazao je Strugar.

"Svakako da će svi pratiti koje odluke donosi nova vlast. Vidjećemo kojim putem će voditi ovu zemlju, tu očekujem da bude zanimljivo i dosta jaka i oštra politička borba, jer očekujem da ovi koji su pobijedili na izborima pokušaju da ispune očekivanja svojih birača, a protiv toga će biti veliki dio Crne Gore", kaže on. 

Ne očekujem nikakvu idilu, kaže Vuksanović. 

"Sigurno je da se buduća opozicija neće koristiti onim metodologijama kojima se koristila dosadašnja opozicija, ali vjerujem da ćemo biti svjedoci velikih političkih borbi", kaže on. 

Borba opozicije i Đukanovića polako se seli unutar dosadašnje opozicije tj nove vlasti, kaže Kovačević. 

"Vjerujem da će do 8. novembra biti formirana Vlada. Vidimo neke probleme kod tri lidera DF-a, na sceni je njihovo zaobilaženje. Kod nas se desilo da se savjetuje liderima da se ne pojavljuju u kampanji i tu vidim trzavice, tu se seli novo poprište borbe.

DF hoće da po svaku cijenu pokrije bezbjednosni sektor. Zašto? Neko će reći da DF i Medojević insistiraju na ANB i bezbjednosti da bi sakrili neke tragove koji idu ka njima u samom tom aparatu dokumentacije. Nemam ta saznanja ali imamo u vidu i tu činjenicu u opštoj analizi. 

Vlada će biti nestabilna što možda i nije toliko loše", kaže on. 

Strugar očekuje Vladu i prije 8. novembra, ali ne i četvorogodišnje vladanje nove vlasti. 

"Ne bi me iznenadilo da PzP da podršku Vladi u Skupštini, ali da zadrži status van Vlade. Mislim da DF ipak ne želi sektor bezbjednosti, DF će dobiti ono što im je bitno, prosvjetu, kulturu, Monstat, ima ciljeve na dugi rok, neka druga ministarstva. To je neka igra sa njihove strane", kaže Strugar. 

Vuksanović očekuje da do 8. novembra bude formirana Vlada. 

"Vjerovatno će biti nestabilna, čini je više političkih subjekata, ali ne znači da će kratko trajati, možda će čak ispuniti svoj mandat", kazao je on. 

Strugar vjeruje da će neke od manjiskih partija biti dio nove vlasti. 

"Vidjećemo koje ustupke će dobiti manjinski narodi", kaže Strugar. 

I Kovačević očekuje manjinske stranke u novoj Vladi. 

Osudili ponašanje učiteljice u Baru 

Komentarišući slučaj učiteljice iz Bara Rade Višnjić koja je djecu zvala na moleban, Strugar kaže da "takvim osobama nije mjesto u učionici". 

"Ona ne bi trebalo ni dan više da provede radeći sa djecom", kaže on. 

Kovačević je saglasan da je događaj iz Bara nedopustiv. 

"Kada bi se ja pitao ja bih joj automatski dao otkaz", kaže Kovačević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR