15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mujović o onlajn nastavi na Elektrotehničkom fakultetu: Dajemo svoj maksimum u granicama mogućeg

KORONAVIRUS

Comments 0

Mujović o onlajn nastavi na Elektrotehničkom fakultetu: Dajemo svoj maksimum u granicama mogućeg

Autor: Antena M

  • Viber

Poštujući preporuke dobijene iz Rektorata Univerziteta Crne Gore, nastavnici i saradnici Elektrotehničkog fakulteta u novonastalim okolnostima, usljed pojave novog korona virusa COVID 19, sprovode nastavni proces jednom od sugerisanih metoda onlajn nastave, saopšteno je iz UCG. 

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović navodi da dominira korišćenje ZOOM aplikacije, koja se pokazala kao jednostavna za upotrebu, kako nastavnom kadru, tako i studentima, tako da su početne reakcije obje strane prilično pozitivne.

„Mali problem kod upotrebe ZOOM-a predstavlja njegova vremenska ograničenost na period od 40 minuta i potreba da se nakon toga dobiju nove dozvole. Pojedini naši profesori su problem riješili kupovinom licence za nesmetano i neograničeno korišćenje ovog softvera, po cijeni od  14 EUR. Naglašavam da se studenti veoma razumno ponašaju i prihvataju ovaj način rada. Pretpostavljam da iz svojih stanova, isključivo usmjereni da proprate ono što objašnjava predmetni nastavnik, imaju bolju koncentraciju i mogućnost boljeg usvajanja znanja“, navodi Mujović.

Sve informacije o realizaciji nastave studenti dobijaju putem veb stranice fakulteta, odnosno  sajta Univerziteta Crne Gore (www.ucg.ac.me/etf).

Srećom, ističe dekan, profesori, Elektrotehničkog fakulteta imaju jako visok nivo informatičke pismenosti, pa ne postoji potreba za nekom specijalnom asistencijom pri realizovanju onlajn nastave.

"Iako zatečeni ozbiljnošću problema koji nas je zadesio na Elektrotehničkom fakultetu nastojimo da održimo kontinuitet nastavnog procesa. Posebno naglašavam riječ kontinuitet, jer svi napori koje sada ulažemo usmjereni su ka tom cilju. Nije potrebna velika mudrost za prosuđivanje da je prinudna pauza, vrlo neizvjesne dužine trajanja, izuzetno štetna po nastavni proces i naše studente. Gubi se fokus, pređeno gradivo se ne nadograđuje i brzo pada u zaborav. Dakle, moramo djelovati i djelujemo kako bi detektovane probleme ublažili”, smatra dekan Mujović

Ipak, upozorava on,  moramo biti oprezni, jer je ovakav sistem nastave nužan i jedini način da naše studente održimo u kakvoj-takvoj "formi".

„Kakvog će nivoa i kvaliteta biti znanje usvojeno na ovaj način tek ćemo moći da sudimo. Elektrotehnika je specifična oblast. Teorijska obrada problematike je potreban, ali ne i dovoljan uslov. Na pojedinim predmetima nastavni proces zahtijeva tradicionalni pristup, a većina predmeta ima i svoje obavezne laboratorijske vježbe. Dakle, problem nije jednostavan, a ono što danas radimo je pokušaj da damo maksimum u granicama mogućeg“, ukazuje on.

Ono što ostaje kao otvoreno pitanje, ako potraje ova situacija, jeste način ocjenjivanja na šta će se, ukazuje Mujović, čekati zvanični stav organa Univerziteta Crne Gore, analiza i implementacija ocjenjivanja na način prihvatljiv studentima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR