23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dekan PMF-a: Prolongirati ispitni rok na tri mjeseca

KORONAVIRUS

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

Dekan PMF-a: Prolongirati ispitni rok na tri mjeseca

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore nastavnici imaju slobodu da izaberu jednu od tri mogućnosti za održavanje nastave usljed vanrednih okolnosti izazvanih globalnom pandemijom virusa COVID 19, kazao je dekan ovog fakulteta prof. dr Predrag Miranović.

Po predlogu Rektorata Univerziteta, prva mogućnost je postavljanje nastavnog materijala na stranici predmeta na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore www.ucg.ac.me, druga je postavljanje kreirane multimedijalne prezentacije na Moodle platformi, na adresi http://dl.ucg.ac.me/ (Moodle), a treća ZOOM aplikacija i izvođenje nastave u realnom vremenu.

“Najveći problem imaju profesori kojima je priroda predmeta takva da se materija najbolje može objasniti tako što studenti prate tok izvođenja materije na tabli. Riječ je o problemu tehničke prirode, jer je potrebno snimiti predavanje u učionici profesionalnom kamerom koja može jasno pokazati sve izložene detalje ”, kazao je Miranović.

Miranović je profesore koji su imali želju da održe uživo predavanja, a naišli su na poteškoće u korišćenju ZOOMS aplikacije, uputio na jednostavniji sajt uberconference.com.

“Ovaj sajt je pogodan servis za video konferencije, odnosno predavanja koja ne iziskuju obavezno izlaganje na table, uz moguću interakciju sa studentima, kao i za konsultaciju sa studentima”, kazao je Miranović.

Prema njegovim riječima, profesori koji nijesu vični tehnologiji imaju podršku IT službenika Prirodno-matematičkog fakulteta i upućuju se, do uspostavljanja predavanja, na mejl komunikaciju sa studentima.

Studentima su planovi organizacije nastave pojedinačnih profesora dostupni u okviru informacije za predmete, na veb stranici fakulteta zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore.

Ono što preostaje da se sagleda, ukoliko situacija potraje, navodi Miranović, jeste realizacija laboratorijskih vježbi, što u ovom trenutku izgleda teško izvodljivo, kao i način ispitivanja studenata jer se u onlajn prostoru ne može realizovati vjerodostojno sistem provjere znanja niti utvrditi da je student dostavio sopstvene odgovore. Kao jedno od potencijalnih rješenja on vidi prolongiranje ispitnog roka na tri mjeseca, sa šest ispitnih rokova, u okviru kojih bi se radilo sa malim grupama studenata u velikim salama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Dok se vidi što će biti sa litijama, ne žuri... Imaš tamo ovih tvojih poprilično...