18 °

max 32 ° / min 18 °

Četvrtak

16.07.

32° / 18°

Petak

17.07.

32° / 19°

Subota

18.07.

26° / 22°

Nedjelja

19.07.

28° / 19°

Ponedjeljak

20.07.

31° / 19°

Utorak

21.07.

34° / 21°

Srijeda

22.07.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Maske više nijesu obavezne svuda, evo koje još mjere prestaju da važe

Izvor: Twitter

KORONAVIRUS

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

Maske više nijesu obavezne svuda, evo koje još mjere prestaju da važe

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odučilo na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da prestane primjena mjere kojom je bilo obavezno nošenje zaštitnih maski.

"Nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno i za zaposlene i za pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama; za zaposlene u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza (avion, voz, autobus, kombi, taxi)", navodi se u saopštenju. 

Odlučeno je i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa iznad 25 na 100.000 stanovnika s tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika – odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta.

Omogućen je i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika u našoj zemlji.

Odlučeno je da prestanu da važe i mjere:

- Obaveza obezbjeđivanja redovnog rada i pružanja usluga od strane pravnih lica, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana;

- Stavljanje zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama;

- Omogućavanje apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstava na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno; 

- Zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Sve navedene odluke primjenjuju se od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore – što se očekuje danas.

"Odlučeno je da od ponedjeljka, 8. juna 2020, prestaje da važi i mjera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina bilo obezbIjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja.

Na sjednici je odlučeno da Institut za javno zdravlje petkom ažurira i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije", navodi se u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milos

Konačno da više ne slušamo ove što kažu da su maske skupe, dok svakog dana troše po nekoliko € kupujući cigarete.