14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radojević o ispovijesti doktorice iz Tivta: Nije se na njoj sve slomilo, priča nepotpuna

KORONAVIRUS

Comments 5

Radojević o ispovijesti doktorice iz Tivta: Nije se na njoj sve slomilo, priča nepotpuna

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Doktor Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević je na današnjoj konferenciji za medije NKT saopštio da je u obavezi da prokomentariše  ispovijest doktorke iz Tivta koja je supruga prvog preminulog pacijenta u Crnoj Gori od koronavirusa.

''U toj svojoj ispovijesti je navela sve teškoće sa kojima se srela, ali ta njena ispovijest sadrži brojne nepotpune i neistinite podatke i ja želim da u ime svojih kolega i u svoje ime lilčno ime upotpunim tu ispovijest i upoznam javnost o tome šta se desilo. Naime, nakon što je pacijent diošao iz Srbije, ona je odlučila da ga liječi u kućnim, a ne u bolničkim uslovima, iako se klinička slika pogoršavala. Kada se slika toliko pogoršala, kolege iz Herceg Novoga su izdale nalog i on je odmah poslat u KCCG i on je odmah umro. I laicima je jasno da je razlog zakašnjeli odlazak u bolnicu'', kazao je on i dodao da nikada nećemo znati da li bi ishod bio drugačiji da je doveden u KCCG na vrijeme.

U toj svojoj ispovijesti je navela da se susrela sa stigmom.

''To sigurno jeste tačno, ali ono što sigurno nije je da je bilo ko iz KCCG ili IJZ rekao ili uradio bilo šta što bi otkrilo identitet pacijenta. Takođe je navela da je obdukcija urađena bez njene saglasnosti. To je tačno i ja sam lično uradio tu obdukciju. Međutim, s obzirom na to da je ona u našem zravstvenom sistemu trebalo bi da zna da naš zakon propisuje da za takvo nešto nije potrebna ničija saglasnost da bi se obdukcija uradila. Jasno je propisano u kojim slučajevima se mora tražiti saglasnost za obdukciju što u ovoj situaciji nije bilo potrebno, jer je koronavirus kod njega utvrđen postmortalno'', kazao je on.

Radojević se osvrnuo i na njeno komentarisanje u vezi sa sahranom.

''Sve preporuke koje smo mi imali je da se sahrane kovid pacijenata rade što je prije moguće. S obzirom na to da je ona bila u samoizolaciji i nije mogla da obavi sahranu, pomogli smo joj maksimalno koliko se moglo. Pošto nije mogla da preuzme tijelo, odložili smo preuzimanje na jedan, pa još jedan dan, pa sam, pošto ona nije mogla da se snađe za grobno mjesto, ja lično zvao direktora risanske bolnice i tijelo je mješteno u ledari te bolnice. I tu je ostalo punih osam dana dok se nisu stekli uslovi da ona završi sahranu. Naravno, za to nije naplaćen ni jedan jedini euro, iako je on osiguranik druge države'', kazao je on.

''Ja vjerujem da je koleginici bilo jako teško, da se susrela sa mnogo neprijatnosti, ali moram da napomenem da u situaciji kad smo već imali epidemiju u Srbiji već poodmaklu, da je sa suprugom došla iz epidemijski ugroženog područja, sa kompletnom kliničkom slikom, sa njim bez ikakve zaštitne opreme otišla u Dom zdravlja, više ljekara i zdravstvenih radnika je zbog toga otišlo u samoizolaciju... Tako da nije se na njoj sve slomilo, svi smo imali problema, ali minimalno što smo svi mogli da uradimo je kolegijalnost i korektnost u izvještavanju u ovoj tešjkoj situaciji. Ja sam više puta s njom bio u kontaktu, ali joj i ovom prilikom izražavam saučešće i molim da u potpunosti ubuduće jasno predstavljamo sliku našeg zdravstvenog sistema koji je baš u njenom slučaju bio više nego korektan u odnosu na ostale'', kazao je on.

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Boško Agram

Jel potpisala ono za "odbranu svetinja"?

H.Novi

Ču ljudi od skoro 70 god da nemaju grobno mjesto.Što su mislili,da žive 200 godina

Vm

@Novi U širenju senzacije pomogao joj je i sindikat doktora nažalost.