23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pacijenti sa malignim bolestima među najugroženijim

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Pacijenti sa malignim bolestima među najugroženijim

Pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji. Po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligna oboljenja, kazao je za Radio Crne Gore, dr Vladimir Todorović. Istakao je da Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore maksimalno sprovodi mjere prevencije Kovida-19 i nesmetano funkcioniše.

''Preko 200 pacijenata svaki dan ulazi u zgradu. Takođe, nastavili smo i multidisciplinarni konzilijarni rad, ali bez prisustva rodbine, pacijenta, uz određenu dokumentaciju. Kada se donese odluka taj paciejnt se javlja onkologu i on sprovodi mišljenje'', kazao je Todorović.

Pregledi nijesu redukovani, i nema listi čekanja.

''Što isto nije slučaj u regionu. Usvim bolnicama ima čekanja, kod nas nema. Imamo novu listu ljekova koji su savremeni, i tu prednjačimo u odnosu na region'', poručio je Todorović.

Todorović kaže da ove nedjelje neće raditi dijagnostičke scintigrafske preglede.

''Ponovo se desio problem sa proizvodnjom radioizotopa, on se ne proizvodi u Crnoj Gori nego u Turskoj. U nedjelju čekamo da stigne taj novi dio i od ponedjeljka ćemo raditi po opet ubrzanom ritmu.

Onkološki pacijenti trpe jer zbog složene epidemiološke situacije čekaju dugo na rezultate testa.

''Za ležanje na onkologiji neophodno je da imaju negativan test koji je validan 72 sata. Klinički centar će uskoro imati svoju PCR labaratoriju pa ćemo moći brže da radimo na testovima'', ističe Todorović.

Naglasio je da ukoliko pacijenti imaju pozitivan test onda se terapija mora odloziti.

Prema riječima Todorovića, pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji. Zbog prirode oboljenja, kaže, imaju lošiji imunitet.

''Po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligno oboljenja. Mada mislim da su oni zaista i diciplinovani'', kazao je Todorović.

Prem statistikama očekuje se veliki porast onkoloških oboljenja, čak 70 odsto u zemljama u razvoju jer se mnogi građani nijesu na vrijeme javljali ljekaru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR