11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Vikendom svadbe sa više stotina zvanica

Izvor: EPA/EFE

KORONAVIRUS

Comments 3

Rakočević: Vikendom svadbe sa više stotina zvanica

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Iz dana u dan raste broj inficirah u gotovo svim gradovima. Tome najviše doprinosi naše ponašanje, a ukoliko to ne shvatimo, ne možemo očekivati da će doći do stabilnije i povoljnije epidemiološke situacije u zemlji, poručuju epidemiolozi.

"Baš iz ovih razloga što ne poštujemo mjere, što dobijamo infomacije, posebno iz nekih opština da se svake subote i nedjelje organizuju proslave i to velike proslave, velike svadbe sa po nekoliko stotina zvanica, vi to imate takvo širenje epidemije i u pojedinim opštinama i zbog toga došlo naglog skoka oboljelih", kaže za Prvu dr sci. med dr Božidarka Rakočević, specijalista epidemiologije.

Rakočević podsjeća da gotovo nema dana bez smrtnih ishoda od posljedica infekcije, a situacija će se izuzetno komplikovati i u narednom periodu zbog sezone gripa.

"Period jeseni, period zime je inače period kada se akutne-respiratorne infekcije i ako dođe do koinfekcije, odnosno zajedničke infekcije sa kovidom i sa još nekim respiratornim patogenom, influencom ili nekim drugim, to znatno može da iskomplikuje klinički sliku oboljelog i nažalost možda dovesti i do tog nepovoljnog smrtnog ishoda.

"Naša sagovornica upozorava da su zdravstveni radnici koji su uključeni u rad sa kovid pacijentima izuzetno premoreni, rade preko granica svojih mogućnost. Napominje i da smo najzarazniji prije pojave simptoma i da je zbog toga važno da uvijek nosimo masku i poštujemo distancu.

"Osoba je najzaraznija otprilike nekih dva dana prije izbijanja Iipojave simtoma, a onda sve zavisi sa koliko je osoba bila u kontaktu, koliko je to bio blizak kontakt, od svega toga zavisi kako će infekcija širiti.

Brzi antigen testovi stižu za desetak dana, kaže Rakočević, a do tada će biti spreman i protokol o njhovoj primjeni.

"Napominjem da će ova prva isporuka ići prema kovid ambulantama, prema kovid bolnicama, domovima za stare, a znači kada se potroše ovi testovi onda će svaka ustanova za sebe morati da nabavlja ove brze antigen testoveW, kazala je Rakočević.

Do kraja naradne sedmice trebalo bi da stignu i vakcine protiv sezonskog gripa. Ove godine naručeno je više doza nego prethodnih. Epidemiolozi savjetuju da se obavezno vakcinišu hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ko se ne bi veselio

Ne znam je li istina da je rukoljub nedavno oženio sina sa 500 svatova? Dok Dritko brani planine od vojske kojom će da rukovodi a Bečko pustio mladog Moma, Šešeljevog fana da razbuca sudstvo... E tuge.

Marko

Šta čekate, zašto ne kažnjavati neodgovorne gradjane, treba svi da ispastamo radi njihove ne odgovornosti

Piper

Pa dje se odrzavaju te svadbe?! Po sumama ili nekm zabitima?! Zna se tacno koji su restorani predvidjeni za to! Jedna ekipa komunalne policije moze za 2 sata da obidje sve Podgoricke restorane, a da ne pricam za ostale gradove koliko im treba. Bice da inspektori ne rade vikendom!! To je to..