27 °

max 27 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Galić: Ne kontrolišemo epidemiju; Bajić: Granice otvorene zbog ekonomskih razloga i reciprociteta

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 13

Galić: Ne kontrolišemo epidemiju; Bajić: Granice otvorene zbog ekonomskih razloga i reciprociteta

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje na pitanja su odgovarali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Galić: Na svaka dva i po minuta razboli se jedan čovjek, na 150 minuta premine jedna osoba

Direktor IJZ kazao je da je epidemiološka situacija u zemlji složena i ozbiljna. Podaci, kako je naveo, jasno govore da se trenutno ne kontroliše epidemija u Crnoj Gori. 

Kako je Galić kazao, u prethodnoj sedmici, prema podacima, na svaka dva i po minuta razboli se jedan čovjek, na 150 minuta, u posljednjih sedam dana, premine jedna osoba.

Odgovarajući na pitanja novinara, Galić je kazao da dosad nijesu dobili informaciju da je bilo slučajeva infekcije nakon vakcinisanja.

Zašto su granice i dalje otvorene?

Kad su posrijedi izbori u Nikšiću, Galić i Odović pozvali su građane Nikšića da poštuju mjere, a direktor IJZ je kazao da su izbori epidemiološki rizik.

Kako je kazao Bajić, odluka da građani iz Srbije, BiH, Kosova i Albanije mogu da uđu bez PCR testa donesena je zbog, u prvom redu, ekonomskih razloga, ali, prema njegovim riječima, i zbog činjenice da je u tim zemljama incidenca dnevnog broja novooboljelih manja nego kod nas - takođe, te zemlje su po principu reciprociteta, Crnoj Gori uvele slobodan ulaz, naveo je on.

Podsjetimo, danas je premijer Krivokapić kazao da su se pri donošenju te odluke vodili evropskim principima.

"Vodili smo se samo evropskim principom. Da ovo što pripada ZB, a nije u EU, ima slobodan protok ljudi. To je bio jedini princip kojim smo se rukovodili", kazao je Krivokapić.

Bajić je kazao da je razlog što Sjeverna Makedonija, na primjer, nije na listi, jeste princip smanjenja broja zemalja koje treba da budu na toj listi.

Na pres konferenciji je bilo govora i o novoj mjeri koja podrazumijeva i ugovor o radu uz potvrdu o kretanju. Poruke su bile da kretanje treba svesti na minimum, a izuzetni slučajevi mogu da se obrate lokalnim operativnim štabovima.

Pojašnjavajući nove mjere, Galić je kazao da u opštinama u kojima nije zabranjen rad, radno vrijeme do 20 sati produženo je privrednim društvima i preduzetnicima koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvodav i pružanjem usluga, osim ugostiteljskih objekata.

"Dakle, prodavnica obuće i odjeće, kozmetički i frizerski saloni, prodavnice bijele tehnike i ostalo", kazao je Galić.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Drskost

"Bajić: Granice otvorene zbog ekonomskih razloga i reciprociteta"??? Pa što ne proglasiš onda otvorenom granicu prema Hrvatskoj, i otud se uvozi roba i ima reciprociteta. Sram vas bilo, hoćete glasače iz Srbije i BiH. Nijesmo tinte pili. Vaš posao je da suzbijete kovid na ne da vodite politiku posrb

Marija

Zemljo otvori se, zatvorili trzne centre, a produzili rad buticima. Da se sad malo po buticima siti zaraza i stvaraju guzve. Kakvi eksperti